CIA'dan Türkiye'ye Savaş Tehdidi

CIA'dan Türkiye'ye Savaş Tehdidi

CIA'nın yan kuruluşu Rand Corporation: Türkiye ile ABD'nin sıcak çatışma ihtimali imkansız değil

CIA’in yan kuruluşu Rand Corporation, Türkiye ve ABD’nin doğrudan savaşa girebileceği tehdidini de içeren bir rapor servis etti.


Türkiye’nin, Suriye’de Afrin ile PYD'nin kontrolü altındaki diğer bölgelere operasyon hazırlığı yapması ABD’yi harekete geçirdi. CIA’in yan kuruluşu Rand Corporation, Türkiye ve ABD’nin doğrudan savaşa girebileceği tehdidini de içeren bir rapor servis etti.


Türkiye’nin, Suriye’de YPG’ye karşı askeri operasyonları genişletme hazırlıklarına ABD'den üstü kapalı mesaj geldi. ABD, Suriye ve Irak’taki örgütler eliyle Türkiye’ye kurşun sıkarken ABD'li düşünce kuruluşları Türkiye’yi doğrudan sıcak çatışmayla tehdit ediyor. CIA’nın yan kuruluşu Rand Corporation, Türkiye’nin YPG’ye askeri operasyonlarını genişletmesinin iki ülkeyi doğrudan silahlı çatışmaya itebileceği tehdidini içeren bir rapor servis etti.


“ABD’nin Ortadoğu’daki Stratejik Çıkarları ve ABD Ordusu İçin Sonuçları” başlıklı çalışmada, Ankara ve Washington arasındaki çıkar farklılıklarının iki ülkeyi çatışmaya sürüklemesinin mümkün olduğu yorumu yer aldı. Raporda ABD’nin Türkiye ile sıcak çatışma ihtimaline yönelik “pek muhtemel değilse de büsbütün imkansız değildir” ifadesi dikkat çekti.


"ABD ordusu yardıma çağrılabilir"


Haber 7'de yer alan habere göre Rand raporu, ABD ordusunu da uyararak bölgenin en güçlü silahlı gücü ile karşılaşmanın daha öncekilere benzemeyeceğini kaydetti.


“ABD ordusunun Suriye ve Irak’ta, IŞİD'e karşı savaşında yanında yer alan Kürt militanlarına, Türkiye’nin potansiyel ya da fiili saldırısına karşı destek ve yardıma çağrılması olanaksız değil” ifadelerine yer verilen belgede “Bu da Amerikan güçlerini daha önce Ortadoğu’da karşılaşılanlardan çok daha kapasiteli bir ordu ile karşı karşıya bırakacak.” uyarısında bulunuldu.


İsrail bataklığa saplanırsa


İsrail’in İran’a karşı olası bir saldırısının ABD çıkarlarına ve politikalarına aykırı olduğunu değerlendiren Rand, İsrail’in İran karşısında bataklığa saplanması halinde ise ABD’nin yardıma koşacağını savundu. Raporda “ABD’nin bu çatışmanın içine çekilmesi ihtimali de var. Ancak bu ABD’yi, boyundan büyük işlere kalkışan müttefiklerini kurtarmak amacıyla potansiyel bir misillemeye itebilir.” denildi.