"CIA işkenceleri soruşturulsun"

"CIA işkenceleri soruşturulsun"

CIA'ın 11 Eylül saldırıları sonrasında yasalara uymadan gözaltında bulunanlara işkence uyguladığını içeren raporun yayımlanmasının ardından Amerika'da sivil toplum kuruluşları bu olayın soruşturulmasını istedi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) sorgulama ve gözaltı programındaki işkence ve insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu. 

Amerikan sivil toplum kuruluşları ACLU ve HRW, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin kamuoyuna açıkladığı CIA'nın uluslararası yasalara uymaksızın gözaltındaki esirlere zarar verme ve acı çektirme yoluyla işkence uyguladığını içeren raporunun ardından, Adalet Bakanı Eric Holder'a ortak bir mektup yazdı.

ACLU  İcra Direktörü Anthony D. Romero  ve HRW İcra Direktörü Kenneth Roth imzalı mektupta, ABD Adalet Bakanı Holder'dan, Senato'nun raporuna konu olan işkence komplo, cinsel saldırı, cinayet dahil tüm suçların kapsamlı soruşturulması çağrısında bulunuldu.  

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından CIA tarafından yürütülen gözaltı ve sorgulamasına ilişkin ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin 6 bin 700 sayfalık yayımladığı raporda, işkenceyle ilgili çok önemli bilgilerin ortaya çıktığı bildirilirken, işkenceyi soruşturmak için özel savcı atanması ve yapılacak soruşturmanın bağımsızlığının sağlanması istendi.