CIA İşkence Belgeli Yayınlandı

CIA İşkence Belgeli Yayınlandı

2002'de tutuklanan Ebu Zubeyde'nin, CIA'in sorgu üslerinden Tayland'da gördüğü işkenceleri anlattığı 2007 yılına ait belgeler yayımlandı.

2002'de tutuklanan Ebu Zubeyde'nin, CIA'in sorgu üslerinden Tayland'da gördüğü işkenceleri anlattığı 2007 yılına ait belgeler yayımlandı.
 
 2002 yılında, El Kaide lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve ardından Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Tayland'daki sorgu üssünde işkence gören Ebu Zubeyde, 'Aldığım yaralardan dolayı neredeyse ölüyordum, ama kimse umursamadı; doktorlar neredeyse dört kez ölmüş olabileceğimi söylediler.' dedi.
 
Pakistan'da tutuklanan Suudi Arabistan doğumlu Ebu Zubeyde'nin, 2006 yılında Guantanamo Cezaevi'ne getirildiği tarihe kadar CIA'in sorgu üslerinden Tayland'da gördüğü işkenceleri anlatan ifadesi yayımlandı.
 
Amerikan yönetimi, Ebu Zubeyde'nin ifadesini, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin 'bilgi edinme hakkı' kapsamında açtığı dava sonucunda açıkladı. ,
 
Şuan Guantanamo'da tutuklu bulunan Ebu Zubeyde, yaklaşık 30 sayfalık ifadesinde, soğuk bir odada çıplak bir şekilde uzun süre ayakta tutulduğunu, 36 saat tuvalet ihtiyacını gidermesine izin verilmediğini, suda boğulma hissi veren 'waterboardin' işkencesine defalarca maruz kaldığını ve birçok kez dövüldüğünü anlattı.

El Kaide lideri olduğu gerekçesiye tutuklanan, ancak daha sonra hakkındaki suçlamaların doğru olmadığı ortaya çıkan Ebu Zubeyde, 'Tüm bunların ardından bana söyledikleri tek şey, 'özür dileriz, büyük bir hata yapmışız' oldu.' dedi.

Ebu Zubeyde'nin 'waterboarding' işkencesi uygulanan ilk tutuklu olduğu ve bu işkenceye Tayland'da kaldığı süre boyunca 83 kez maruz kaldığı açıklandı.

Amerika'nın açıkladığı toplam 223 sayfalık belgelerde, 11 Eylül saldırısını organize etmekle suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in de aralarında bulunduğu 6 tutuklunun ifadeleri de yer aldı.