CIA 'den    Türkiye için 4 Senaryo

CIA 'den Türkiye için 4 Senaryo

Darbe girişiminin yaşandığı gün İstanbul Büyükada'da yapılan ve CIA'nın Türkiye Uzmanı Henri Barkey'in de katılımcısı olduğu toplantıya ilişkin ayrıntılara ulaşıldı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün İstanbul Büyükada'da yapılan ve CIA'nın Türkiye Uzmanı Henri Barkey'in de katılımcısı olduğu toplantıya ilişkin ayrıntılara ulaşıldı. Darbe girişimini yaşandığı gün İstanbul Büyükada'da "İran ve komşuları" başlıklı düzenlenen toplantının açığa çıkmasının ardından Terörle Mücadale Ekipleri toplantıya ilişkin tahkikat başlatmıştı.

TOPLANTININ KONUSUNU PERDELEDİLER

 Aydınlık'ta yer alan habere göre; Terörle mücadele polisi birçok kez Gülen'le birebir görüşen Barkey'in İstanbul'da kimlerle görüştüğünü, neler yaptığını ve darbeyle ne ilişkisi olduğunu adım adım incelerken, 15 Temmuz'daki toplantıda neler konuşulduğunun detaylarına ulaşıldı. Toplantıya ilişkin bilgi veren kaynak, toplantının başlığının İran olarak belirlenmesinin esas konuşulacakları perdelemek olduğuna dikkat çekerek, toplantıda 4 senaryo üzerinde durulduğunu anlatı:

1. Erken seçim olursa naslı bir tablo ortaya çıkar? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın durumu sağlamlaşır mı inişe mi geçer?

2. Türk ordusu, Suriye'ye girerse gelişmeler hükümetin lehine mi aleyhine mi olur? Türk kamuouyunun tavrı ne olur?

3. Ordu içindeki hangi gruplar darbe yapabilir? Hangi grup darbe yaparsa kamuoyu desteğini ve toplumsal meşruiyeti sağlar?

4. Türk dış politikası İran'a doğru kayarsa bölgesel etkisi ne olur? NATO'ya ilişkiler nasıl değişir? 

Ajanslar