CIA Başkanından İran'a Tehdit

CIA Başkanından İran'a Tehdit

CIA Başkanı Brennan "Bence İran anlaşmaya varmaması halinde bunun muazzam bedel ve sonuçları olacağının farkında" dedi

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, İran ile nükleer müzakerelere ilişkin, "Bence, İran, anlaşmaya varmaması halinde bunun muazzam bedel ve sonuçları olacağının farkında" dedi.
Brenan, Amerikan Fox News televizyonunda katıldığı programda, IŞİD'in sunduğunun bir dini ideoloji değil, şiddet ideolojisi olduğunu belirtti. Dünya genelindeki Müslümanların çoğunluğunun IŞİD'in eylemlerini reddettiğine ve kınadığına dikkati çeken Brennan, "Bu nedenle onlara hiçbir şekilde dini meşruluk vermemeliyiz" ifadesini kullandı.
İran'ın Irak'ta IŞİD'e karşı bazı operasyonlara destek vermesiyle ilgili soru üzerine Brennan, Ortadoğu'da IŞİD'in varlığının hem ABD hem İran'ın çıkarlarına ters olduğunu söyledi.
Brennan, IŞİD'in daha fazla ilerlemesini durdurmanın İran'ın da çıkarlarına olduğunu ancak İran'ı müttefik olarak tanımlayamayacaklarını vurguladı. Brennan, "Benim söylemeye çalıştığım, İran'ın Irak'ta kendi çıkarlarını izlediği, bunların bir kısmının IŞİD ile mücadeleyi de içerdiği" değerlendirmesini yaptı.
Brennan, "ABD'nin İran'ın Irak'ta daha büyük bir rol oynamasına izin verdiği" eleştirilerini ise reddetti.
MUAZZAM BEDEL VE SONUÇLARI OLUR
Brennan, İran ile nükleer müzakerelere ilişkin değerlendirmesinde, "Bence, İran, anlaşmaya varmaması halinde bunun muazzam bedel ve sonuçları olacağının farkında" dedi.
İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için ABD'nin elinde birçok seçenek bulunduğuna işaret eden Brennan, "Dolayısıyla bu yoldan gitmeye (anlaşmadan çıkma) karar verirlerse bunun sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu biliyorlar" diye konuştu.
Anlaşma olması halinde, İran'ın hala gizliden gizliye nükleer silah elde etmeye çalışıp çalışmadığından nasıl emin olacaklarına yönelik soru üzerine Brennan, bu konunun İran'a güvenmekle ilgili olmadığını belirterek, şu anda İran'ın söylediklerini daha iyi teyit edebildiklerini ve istihbarat servisinin kapasitesinin bu konuda yeterli olduğunu bildirdi.
SÜLEYMANİ IŞİD'LE MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Brennan, İran Kudüs Gücü Komutanı kasım Süleymani için, "Çok saldırgan ve IŞİD'le mücadeleyi zorlaştırıyor" dedi.

Brennan, koalisyonun hava saldırıları sayesinde IŞİD'in Irak ve Suriye'de geriletildiğini belirtti. İran'ın Irak'ta kendi çıkarlarına hizmet ettiğini, IŞİD ile mücadelenin de bu nedenle olduğunu ifade eden Brennan, Kasım Süleymani'nin Irak'ta Şii milislerle birlikte IŞİD'le çatışmaları komuta etmesini de eleştirdi.

Süleymani'yi "çok saldırgan ve aktif" olarak nitelendiren CIA Başkanı, Kuds Gücü Komutanı'nın, IŞİD'le mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi. John Brennan, mevcut durumda ABD'nin İran'ın Irak'taki çatışmalarda büyük rol oynamasına izin verdiği yönündeki eleştiriler için de, "Hayır, öyle bir rol oynamalarını engelleyeceğiz. Bence Iraklılarla birlikte çalışarak o rolü oynama uğraşındalar Ama biz de Iraklılarla çalışıyoruz" dedi.