CHP'den RTÜK'e 'Payitaht: Abdülhamid' Şikayeti

CHP'den RTÜK'e 'Payitaht: Abdülhamid' Şikayeti

CHP İzmir milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, TRT'de yayınlanan "Payitaht: Abdülhamid" adlı dizide Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularıyla ilgili aleyhte ifadeler bulunduğu gerekçesiyle diziyi RTÜK'e şikayet etti.

zinin 8 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 28. bölümünde geçen konuşmada Osmanlı Devleti'ni yıkanların Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar olduğu ima edildi ve bu kişilerin 'Batı dünyasının emrinde oldukları' öne sürüldü. Dizinin 28. bölümünde, 'Osmanlı düşmanı' olarak betimlenen iki karakter arasındaki geçen konuşmada "Osmanlı’yı kendi evlatları bizim için yıkacak. Onlar peygamberlerinin izini takipten vazgeçsin, kitaplarını kapatsın, tarihlerinden utansın, batının kuyruğuna takılsın, imamlarının ipleri papazların ve hahamların ellerine geçsin de ben onlara neler yaptırıyorum” denildi.
'SİSTEMLİ BİR DÜŞÜNCENİN PARÇASI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, dizide geçen bu ifadeler sonrasında RTÜK’e şikayette bulundu. Altıok “Daha önce TRT Çocuk benzer bir skandalla gündeme gelmişti.  Bu defa bahsi geçen diziyle daha ağır bir skandalla karşı karşıyayız. Bu yapımcıların hatası olarak geçiştirilmemeli. Bunun sistemli bir düşüncenin parçası olduğu kanaatindeyiz” dedi.

İDARİ YAPTIRIM TALEBİ
Zeynep Altıok Akatlı, RTÜK’e yaptığı şikayette TRT 1’de yayınlanan dizide, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’i kuran bütün bürokrat, asker ve sivil hakkında skandal bir imada bulunulduğunu belirterek “Dizide başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet’i kuran, Türkiye’yi özgür kılan, demokrasiyi, halk iradesini ve laikliği getiren kadroların manevi şahsiyetlerine ve devrimlerine hakaret edilmiş ve çiğnenmiştir. Şikayetim uyarınca 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un “yayın hizmet ilkeleri” başlıklı 8. Maddesi ile 'İdari yaptırımlar' başlıklı 32. Maddeleri uyarınca, programın yayınlandığı TRT ve sorumlular hakkında idari yaptırım uygulanmasını talep ederim” dedi.