CHP'de Muhalif Adaylar Zor Durumda

CHP'de Muhalif Adaylar Zor Durumda

CHP'de başkanlık için adaylık yarışına giren muhalif isimlere teşkilatlardan destek gelmedi. 77 il başkanı Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklarken, Genel Sekreter Tekin "Burası yol geçen hanı değil" ifadesiyle adaylara tepki gösterdi

1 Kasım'daki seçim mağlubiyetinden sonra iç hesaplaşma sürecine giren CHP'de muhalif isimleri zor durumda bırakan gelişmeler yaşanıyor. Parti teşkilatlarının tamamına yakını mevcut yönetimden yana tavır takındı. Şu ana kadar 77 il teşkilatı Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladı. Genel Sekreter Tekin ise, adaylık açıklamaları yapan isimlere sert çıkarak, "Burası yol geçen hanı değil" dedi. 

CHP'de il başkanları bu sabah Ankara'da toplantı yaptı. Ankara'da bir otelde bir araya gelen  başkanların  toplantısı 3 saat sürdü. Habertürk'te yer alan habere göre il başkanlarının Kılıçdaroğlu'na destek vermeyi kararlaştırdığı öğrenildi. Toplantıya 77 ilin CHP'li il başkanları katılırken Bilecik, Kırklareli, Yalova ve Edirne il başkanları katılmadı. 

Ankara'da bir araya gelen il başkanları Kılıçdaroğlu'na destek bildirisi yayınlayacak. Kurultay tartışmasının yaşandığı CHP'de bu kez mevcut il başkanları, 'bildiri' yayınlamak için düğmeye bastı. CHP'nin mevcut 77 İl Başkanı Ankara'da olağanüstü toplandı. Toplantının ardından 77 il başkanının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren ve olağan kurultay takviminin işletilmesini talep eden bir bildiri yayımlayacakları öğrenildi.1 Kasım seçimlerinin ardından 39'u eski, 3'ü mevcut il başkanının bir bildiriyle 'Olağanüstü Kurultay' talebinde bulunması, mevcut il başkanlarını harekete geçirdi. 77 İl Başkanı Ankara'da biraraya gelerek, seçimden sonra yaşananları ve 'olağanüstü kurultay' taleplerini masaya yatırdı.Toplantının ardından mevcut il başkanlarının bir bildiri yayınlayacağı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini açıklayacak olan mevcut il başkanlarının, yayımlacakları bildiride, 'olağanüstü kurultay' taleplerine de karşı çıkarak, partinin geleceği için olağan kurultay takviminin işletilmesinden yana tavır alacakları bildirildi. CHP'li il başkanlarının toplantıya ilişkin basın açıklaması yapması bekleniyor.

ÜÇ İSİM ADAYLIĞINI AÇIKLADI

CHP'de şu ana kadar Muharrem İnce, Mustafa Balbay ve Umut Oran genel başkan adaylığını açıkladı. Adaylık için ismi geçenler arasında ise Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK AÇIKLAMASI

Bu arada milletvekilleri Barış Yarkadaş, Orhan Sarıbal, Kazım Aslan'ın ardından, Mustafa Akaydın, Devrim Kök, Niyazi Nefi Kara, Çetin Osman Budak, İrfan Bakır, Burcu Köksal ve Mehmet Göker de ortak bir yazılı açıklama ile Kılıçdaroğlu'nun arkasında olduklarını belirtti.

KOCASAKAL'DAN ADAYLIK AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde CHP’ye üye olan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal için de genel başkan adayı olabileceği şeklinde haberler çıkmaya başladı. Bu iddialar üzerine , İstanbul Barosu Başkanı Doç.Dr. Ümit Kocasakal bugün Şişli’deki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Kocasakal yaptığı açıklamada, CHP’nin ayağa kalkmadan Türkiye’nin ayağa kalkamayacağını belirterek, “CHP, özüne, gerçek kimliğine dönmeksizin, başkalarına benzemeye çalışarak iktidar alternatifi olamaz. CHP’nin ihtiyacı olan şey öncelikle "kişi" veya "kişiler", "kurtarıcılar" değil, sağlam bir fikir ve kimliktir. Bu fikir ve siyasal kimlik, CHP’nin özünün, tarihinin, kuruluş ilkelerinin simgeleştiği "altı ok" ta zaten mevcuttur” dedi.

“Öncelikle ifade etmek isterim ki gelinen durumun, ideolojik-düşünsel boyutları, temelleri bir yana bırakılarak, kişiler ve genel başkanlığa "adaylık" üzerinden çözümlenmeye çalışılmasını doğru bulmamaktayım” diyen Ümit Kocasakal, “İnancım odur ki, bir fikre, kadroya, tabana, örgüte, halka dayanmayan, kişisel hırsların ve pazarlıkların, delege hesaplarının üzerinde gerçekleşecek bir hareketin başarılı olma şansı bulunmadığı gibi, benim de böyle bir yapıda yerim yoktur. Fakat alınan bu seçim yenilgisinin; öncelikle ideolojik ve düşünsel, ardından siyasal, yapısal, sosyolojik temellerine inilmeksizin, sadece kişiler üzerinden tartışılması, yapısal sorunların geçiştirilmesi ve kişiselleştirilmesi, buna bağlı olarak "gidecek" ve "gelecek" kişilere odaklanılması son derece hatalı olup sorunların üzerini örtmekten ve günü kurtarmaktan öteye geçemez. Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorunu öncelikle kişiler olmayıp, düşünsel, ideolojik ve yapısaldır” dedi.

GENEL SEKRETERDEN SERT TEPKİ

CHP'deki kurultay süreci ve adaylara ilişkin konuşan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Muharrem İnce dışında hiçbir arkadaşımızın Genel Başkanlık inancı içerisinde olduğuna inanmıyorum. Burası yolgeçen hanı değil" dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin Best FM Haber Müdürü Ufuk Karcı’ya açıklamalarda bulundu.  Kurultay süreci ve adaylara ilişkin konuşan Tekin şunları söyledi: "Cumhuriyet Halk Partisi kendi iç kuralları içinde demokrasi işleten bir siyasi partidir ama akşam yatıp sabah kalkan, ‘’Ben Genel Başkan adayıyım, hadi kurultay yapalım’’ anlayışı Cumhuriyet Halk Partisi’nin kültüründe olan bir şey değildir. Cumhuriyet Halk Partisi ve yönetimi eleştirilebilir, eksikler yanlışlar mutlaka vardır, biz de zaman zaman eleştiriyoruz kendi iç bünyemizde. Kurultayımız normal takviminde devam edecek, Ocak ayının ortalarında kurultay olacak. Olağanüstü kurultay gündemimizde yok. Bunlar Cumhuriyet Halk Partisine zarar veren işlerdir. Çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Siz yüzde 49 oy alabilirsiniz, yüzde 60 da alabilirsiniz ama önümüzde öyle sıkıntılar var ki müsaade edin bunlarla meşgul olalım. Bunlarla değil, başka işlerle meşguliyet Türkiye’ye çok ciddi zarar verir." 

Adaylarla ilgili de konuşan Tekin, "Cumhuriyet Halk Partisi değeri ve ağırlığı oyla ölçülemeyecek kadar önemli bir siyasi partidir. Muharrem İnce dışında hiçbir arkadaşımızın Genel Başkanlık inancı içerisinde olduğuna inanmıyorum. Burası yolgeçen hanı değil” dedi.