CHP'de Kurultay Günü

CHP'de Kurultay Günü

CHP’de 35. Olağan Kurultay bugün başlıyor. Kılıçdaroğlu'na karşı tek aday olarak kalan Balbay'ın ise en az 120 imza alması gerekiyor.

Kılıçdaroğlu'na karşı aday olacağını açıklayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın en az 120 imza toplaması gerekiyor.

Kurultaya bin 275 delegenin yanı sıra 30 bin davetli katılacak. Kurultayı çok sayıda gazeteci de izleyecek.

Kurultay salonuna Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı.

Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu.

Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" pankartları asıldı.

Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

5 BİN POLİS GÖREV YAPACAK

Kurultay için Ankara Spor Salonu'da güvenlik önlemleri de alındı. 5 bin polis ile 2 bin partili güvenliği sağlamaya çalışacak.

Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunulacak.

Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak.

Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik.

Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda tüzükteki "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

PM SEÇİMİ

Kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.