CHP'de işler karıştı!

CHP'de işler karıştı!

CHP hiç olmadığı kadar karışık. Parti kurultaya giderken Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na destek veren de var eleştirileren de.


Geçtiğimiz hafta Emine Ülker Tarhan'ın 5 milletvekiliyle yaptığı basın toplantısında Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağırmasını yankıları devam ediyor. 

Kılıçdaroğlu'nun kurultay kararının almasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de dün meclis kürsüsünden Kılıçdaroğlu'nu sert bir şekilde eleştiren konuşma yapmış, Grup Başkan Vekilliğinden istifa etmiş ve Genel Başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı.

İlk gün Kılıçdaroğülu'nu istifaya davet eden grubun içerisinde yer alan CHP milletvekili Dilek Akagün Yılmaz CHP'nin kurultay kararını, Muharrem İnce'nin adaylığını ve İnce'nin Kılıçdaroğlu'na yönelik söylediği, "Tek adam, diktatör" sözlerini değerlendirdi

CHP TABANI AÇISINDAN ÇOK İNCİTİCİ

Kurultayın bu kadar dar bir salonda ve bu kadar erken yapılmış olması özellikle Genel Merkezin muhaliflerin, delegelere ve örgütlere ulaşma sürecini kısaltmak için yapıldığını düşünüyorum. Aynı zamanda kurultayın bu şekilde, seyircisiz bir salonda yapılması da CHP tabanı açısından oldukça incitici. 1 hafta sonra olsaydı büyük bir spor salonunda olabileceğine dair haberler vardı ama 1 hafta önceye alarak küçük bir salonda yapılması doğru bir şey değil. Biz bunu geçmişte de yaşadık. Büyük Ankara Oteli'nde, seyircisiz, jandarmaların önlem aldığı bir kurultay olmuştu, taban çok incinmişti.

AMA BU DELEGELERİN KARARINI ETKİLEMEZ 

Kurultayın küçük salonda olması çıkacak sonucu etkilemez. Bizim delegelerimiz çok sağlıklı düşünen insanlardır, geçmişte de genel merkezin ağır baskılarına rağmen bunlar yaşandı, İnönü'ye karşı Ecevit kazandı. CHP delegesi birçok kurultayda bu sınavı verdi. Aksine muhalifler lehine tesir yapar, çünkü ne amaçla yapıldığının herkes farkında.

İNCE'NİNA ADAYLIĞINI OLUMLU BULUYORUM 

Muharrem İnce'nin adaylığını olumlu buluyorum ancak başka adaylar da çıkabilir o yüzden kesin kararımı vermedim. Ama farklı görüşlerini, eleştirel bakışlarını dile getiren arkadaşlarımızın bu çıkışlarını doğru buluyorum.Birkaç gün içinde bütün adaylar belli olur, ben de o zaman tavrımı belirlerim.

Muharrem İnce'nin Kılıçdaroğlu'na yönelik söylediği, "Diktatör, tek adam" suçlamalarını değerlendiren Yılmaz şöyle konuştu:

MUHARREM BEY'İN O SÖZÜNE KATILIYORUM 

Her şeyi bir tarafa bırakalım cumhurbaşkanlığı adayının belirlenme sürecine bir dikkat ederseniz, adayı, milletvekillerinin görüşü alınmadan, parti meclisinin görüşü alınmaksızın, MYK'nın görüşü alınmaksızın tek başına belirlemiş olması, arkasından da sanki bu bir parti kararıymış gibi buna herkesin uymasını istemesi aslında bu davranış biçimini gösteriyor.
Biz hepimiz adayı televizyonlardan öğrendik ve hepimiz şok olduk zaten. Kurullar ortak krar almak için, en az hatayla karar vermez için vardır, kurulları işlevsizleştirdiğiniz taktirde, tek adam figürü ortaya çıkar. Yerel seçimlerde de benzer br yaklaşım biçimi oldu. Yerel seçim sonrasında tek bir kapalı grup toplantısı yapıldı, orada da 5 dakika konuşma süresini aştığım için, 10 dakika konuştum, Kılıçdaroğlu, "Bizim kararlarımıza uymayanlar bedelini çok ağır öderler" dedi. Bakın, sadece 10 dakika ve eleştirel bir konuşma yaptığım için bunu söyledi. Kılıçdaroğlu, parti içi demokrasi, hoşgörü derken bunlar sözcükte kalıyor. Ben Muharrem Bey'in o sözüne katılıyorum.( İNTERNET HABER / NESRİN YILMAZ)

Emine Ülker Tarhan aday olacak mı?


CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, partisinin olağanüstü kurultayında genel başkanlığa aday olup olmayacağına ilişkin, "Partimizin ve ülkemizin geleceği için arkadaşlarımla değerlendirmeler yapmaya devam ediyorum. Bu olağanüstü koşullarda akıl ve sağduyu öne çıksın istiyorum. Bu değerlendirmeler sonrasında kamuoyuna açıklama yapacağım" dedi.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN ADAY OLACAK MI?

Adaylığı konusunda, parti kamuoyunun yoğun talebinin bulunduğunu dile getiren Tarhan, özellikle kadınlardan ve gençlerden çok büyük destek aldığını söyledi.

Tarhan, genel başkanlığa aday olup olmayacağı konusunda, "Partimizin ve ülkemizin geleceği için arkadaşlarımla değerlendirmeler yapmaya devam ediyorum. Bu olağanüstü koşullarda akıl ve sağduyu öne çıksın istiyorum. Bu değerlendirmeler sonrasında kamuoyuna açıklama yapacağım" dedi.

"Benim gibi, ilke, değerler uğruna mücadele eden, iktidar alternatifi olmak için halka samimiyet hissettirilmesi gerektiğini düşünen insanlara 'AKP'ye çalışıyor' dediler" ifadesini kullanan Tarhan, şöyle devam etti:

"Bu çok incitici. Özellikle partide omuz omuza çalıştığımız parti yöneticilerinden bu tür suçlamaların gelesini çok incitici buluyorum.

TASFİYE EDİLME TEHDİDİ

CHP'den tasfiye edilme tehdidiyle karşılaştıklarını belirten Tarhan, şunları ifade etti:

"Ben, CHP'nin hiç kimseye ait olmadığını, bir direnci, devrim ruhunu ve vizyonu temsil ettiğini düşünüyorum. Bu kurultayın çok sorunları da olsa... Çok büyük sorunları var çünkü, hem süreç, hem anlayış, hem delege pazarlığı açısından. Türkiye'nin geleceğinin bunlarla karartılmasından endişe ediyorum. Bu açıdan sorunludur ancak ben her halükarda CHP'nin bu süreçten birlikte, büyümeyle ve iktidar hedefiyle çıkmasını istiyorum.

Tarhan, kendisi aday olmaması durumunda, başka bir adayı destekleyip desteklemeyeceği konusunda, "Görüşmelerimiz sürüyor, bu zihniyeti çözmek adına gerekli değerlendirmeleri yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

CHP'de Umut Oran da sessizliğini bozdu!

Umut Oran, yapılacak olağanüstü CHP kurultayı ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. 


Kurultay takviminin kısa zaman dilimine sıkıştırılmasının tek eleştiri konusu olduğunu belirten Umut Oran, “Bu kurultayda herhangi bir özel ve kişisel talebim yok, isimler değil parti önemli! Kartacalı komutan Hannibal’in de aradığı iktidara giden o yolun ilk taşlarını döşeyeceğimiz gün 5 Eylül 2014 tarihi olmalıdır. ‘Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım’ diyen Hz. Mevlana bize yol göstermektedir. CHP bir Zümrüdü Anka kuşudur ve küllerinden yeniden doğuşun zamanı artık gelmiştir. Kurultayda parti içi demokrasi daha da ileri götürülmeli, asla geri adım atılmamalı. Yeni parti yönetimi hem Türkiye’ye güven veren hem de CHP örgütünün vicdanını yansıtan isimlerden oluşmalı” dedi.

CHP’li Umut Oran’ın Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını hem de 5-6 Eylül’de yapılacak CHP olağanüstü kurultayına ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

KURULTAY ÇOK DOĞRU AMA ZAMAN DİLİMİ ÇOK DAR

“ CHP’de gelişen olağanüstü kurultay iradesi doğru ve yerinde bir karardır. Çünkü son kurultayın üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçti ve bu zaman diliminde birisi yerel diğeri cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki seçim yaşandı. Her iki seçimin sonucunun da masaya yatırılması ve katılımcı, çoğulcu biçimde sonuçların değerlendirilerek, yanlışlıkların ve eksikliklerin saptanması gerekmektedir. CHP olarak Kurultaydan tazelenerek, ideolojik olarak güçlenerek çıkılmasını dilerim. Kurultay tarihinin çok kısa zaman dilimine sıkıştırılmış olması ise bu konudaki tek eleştirimdir.

KİŞİLER GELİP GEÇİCİ ÖNEMLİ OLAN CHP

Bu kurultayda kişiler üzerinden tartışmalar değil, örgütsel yapımızın güçlenmesi, iktidar kararlılığımızın bilenmesi, geleceği elbirliğiyle inşa etme azim ve inancımızın ve de kurumsal kapasitemizin artırılması asıl amaç olmalıdır. Kişiler gelip geçicidir, ama CHP ve onun kuruluş felsefesi, 90 yıllık çınarımızın tüm hücreleri aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarılacak ve en kritik zamanda ihtiyaç duyulduğunda güzel ve mağrur ülkemizi yeniden ayağa kaldıracaktır.

15 MİLYON İNSAN SANDIĞA GİTMEDİ

Gerçekçi gelecek yaratımı için bugünü iyi analiz etmemiz gerekmektedir. Türkiye 10 Ağustos’ta bir büyük seçimden geçti ve 15 milyon insan sandık başına gitmedi ise bunda siyaset kurumunun, iktidarın, muhalefetin ve CHP’nin, hepimizin sorumluluğu vardır.

ÇATI ADAY FORMÜLÜ VE PROFİLDE SORUN VARDI

Cumhurbaşkanlığı seçimine baktığımızda ilk görünen şey Erdoğan’ın oyunu koruması, diğer adayın oyunu artırması karşısında çatı adayının ise 30 Mart’a göre her iki partinin seçmenlerinden yaklaşık 5 milyon daha az oy almasıdır. Çatı adayı formülünde de aday profilinde de bir sorun olmalı ki seçmenin sandığa gitme motivasyonu ve dolayısıyla alınan oyda önemli bir düşüş yaşanmıştır. Bu sonuç, bizim açımızdan izlenen yolun yeni ve inandırıcı bir siyaset önerisi içermediğini, katılımı artıracak bir adayın ve ideolojinin tercih edilmediğini ortaya koymaktadır.

BUGÜN YENİ ŞEYLER SÖYLEME ZAMANI

Suçluyu dışarıda aramak yerine özeleştiride bulunarak, sonucu acı da olsa gerçeklerle yüzleşmek gerekir. Geldiğimiz nokta başarı değildir ve üzerinde çok ayrıntılı durularak irdelenmesi gerekmektedir. “Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” diyen Hz. Mevlana bize yol göstermektedir. Artık CHP, Mustafa Kemal Atatürk’ün gelecek vizyonunu unutmadan ve onun değerlerine sahip çıkarak yeni sözler söylemeli, küstürdüğü, öyle veya böyle arasına mesafe giren milyonlarca ezilen, mağdur, sahipsiz bırakılmış işçi, memur, emekli ve genç seçmeni yeniden kazanmalıdır. Dağlara taşlara “Kara Oğlan” yazılan günlerde Rahmetli Bülent Ecevit bunu başardıysa 2014 yılında bu neden olmasın?

SİYASET GÜVEN VERİRSE İNSANLARI PEŞİNDEN SÜRÜKLER

Siyaset insanlara güven ve umut verir, inandırır ve kitleleri peşinden sürükler. AKP’nin orantısız siyaset tarzı hepimizin malumu, usulsüz parasal kaynaklarını, sonsuz iletişim bombardımanını, yürüttüğü anketli psikolojik harekâtını, büyük yalanlara dayalı algı operasyonlarını, kocakulaklarını, tapelerini, özel yetkili mahkemelerinin hepsini biliyoruz. Ama 2250 yıl önce Kartacalı Hannibal “ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız” diyebilmişse, 2014 CHP’si de bunu yapabilmeli.

HANİBAL’İN DE ARADIĞI O YOLUN İLK TAŞLARINI 5 EYLÜL’DE DÖŞEMELİYİZ

Hannibal’in de aradığı iktidara giden o yolun ilk taşlarını döşeyeceğimiz gün 5 Eylül 2014 tarihi olmalıdır. Kişisel, kısır, yıpratıcı, yıkıcı tartışmalara girmeden, kurultay boyunca; kurumsal başarıyı hedefleyen, partinin değerlerine sahip çıkan yeni bir gelecek anlayışı ve yeni bir siyaset vizyonunun ortaya konulması kişisel beklentimdir. Bu kurultay sonrasında gerçekleşecek olan 2015 seçimleri köprüden önceki son çıkıştır. Kalan bu kısa sürede CHP yepyeni bir başarı hikâyesini yazarak, birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde halkın iktidarı olmaya odaklanmalıdır.

KARANLIĞA GÖMÜLMÜŞ ÜLKEYİ KURULTAY SONRASINDA CHP AYDINLATMALI

Kurultaydan tazelenerek, güçlenerek çıkmasını beklediğim ve dilediğim CHP, nasıl bir iktidar olacağını, Türkiye’yi nasıl bir kadroyla yöneteceğini ve hükümeti kurduktan sonraki ilk 100 gününde neler yapacağını da seçim sürecinde bir telkari ustası gibi ince ince, nakış nakış işlemek zorundadır. Kurultay sonrasındaki CHP, şu an karanlığa gömülmüş Türk halkının önünü sonsuz ve sınırsız güce sahip olan bir fener gibi aydınlatmalı, 76 milyonun umudu olmalıdır.

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ GERİ DEĞİL DAHA DA İLERİ GİTMELİ

Parti içi demokrasiyi geriye değil çok daha ileriye götürecek örnek tüzük değişiklikleri yapılmalı, bu konuda asla geri adım atılmamalıdır. Yenilenme, tazelenme, değişim ve dönüşüm sağlanmalı, ilerici kimlikten asla vazgeçilmemelidir. Sosyolojik tabanımızı gözden geçirmeli, güncelleyeceğimiz CHP değerlerine sıkı sıkıya sarılmalı, parti içi sevgi, saygı ve birlikteliği baş tacı etmeliyiz.

YENİ YÖNETİM GÜVEN VERMELİ ÖRGÜTÜN VİCDANINI YANSITMALI

7 Eylül’de ortaya çıkacak Kurultay sonucu ne olursa olsun ayrışma, bir tek kişiyi dahi kaybetme, küstürme lüksümüz bulunmamaktadır. Bu kurultay bölünme değil birleşme, bütünleşme, güçlenme kurultayı olmalıdır. Yeni Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nun hem Türkiye’ye güven veren hem de CHP örgütünün vicdanını yansıtan isimlerden oluşması için uygun zemin yaratılmalıdır.

CHP ZÜMRÜDÜ ANKA KUŞUDUR!

Kurultayımız, bugünden memnun olmayan, ayın sonunu getiremeyen vatandaşlarımızın daha güzel, daha mutlu, daha zengin, karnı tok sırtı pek bir gelecek hayalinin peşinden gitmesini sağlamalıdır. 90 yıllık ulu çınarın değerleri, yepyeni vizyonuyla beraber ilerici değişimin kaldıracı olmalıdır. Acilen toparlanma, yenilenme, tazelenme aşamasına geçmeliyiz. Evet biz bunu yapabiliriz çünkü CHP bir Zümrüdü Anka kuşudur ve küllerinden yeniden doğuşun zamanı artık gelmiştir.

KURULTAYDAN KİŞİSEL BEKLENTİM YOK

Sonuç olarak bu kurultayda herhangi bir özel ve kişisel talebim olmadan, partimin güçlenmesi, kurultayın birlik beraberlik dayanışma içinde geçmesi için, parti içi demokrasinin işlemesi için, bu kurultayda yeni bir ideoloji ve iktidar iddiası doğması için tüm gücümle çalışacağımın ve sonrasında da CHP’nin iktidarı yolunda bir nefer gibi tüm varlığımla mücadele edeceğimin bilinmesini isterim. 

Öte yandan; CHP'de 78 il başkanı, kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı

CHP'nin 78 il başkanı, Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde toplanarak Olağanüstü Kurultay'da mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı. Yalova, Isparta ve Düzce il başkanları ise destek açıklamasında bulunmadı.

KURULTAYI TOPLAMASINI TAKDİRLE KARŞLIYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde bulunan Kartal Otel'de il başkanları adına yaptığı açıklamasında, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanları olarak, Sayın Genel Başkanımızın yerel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından bizzat çağrı yaparak olağanüstü kurultayı toplamasını takdirle karşılıyoruz. Bu kurultaydan partimiz birlik, beraberlik ve halkımızın umudu olarak daha da güçlenerek çıkacaktır. Buna inanıyoruz" dedi.

DESTEĞİMİZ TAMDIR

Salıcı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun özgürlük, demokrasi, evrensel hukuk, temel insan hakları, barış ve Cumhuriyetimizin temel değerleri için vermiş olduğu mücadeleyi destekliyoruz. Genel Başkanımızın partimizin değişim sürecini tamamlamak, tüm Türkiye'yi kucaklamak adına attığı cesur adımların il başkanları olarak arkasında duruyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel unsuru olan örgütlerimizin ve üyelerimizin arzusu, Genel Başkanımızın demokratik, katılımcı, bilgiyi ve liyakatı öne çıkaran, parti disiplinini sağlayan, örgütlerin taleplerine açık bir yöntem anlayışı ve işleyişini daha da güçlendireceğine inanıyor ve güveniyoruz. İçinde bulunduğumuz tarihsel süreci de göz önüne alarak, ülkemizde yaşanan kutulaşma, ayrışma ve ekonomik yozlaşmayı sonlandıracağına, ekonomik refah, adaleti ve toplumsal bütünlüğümüzü sağlayacağına partimizi iktidara, ülkemizi geleceğe taşıyacağına inandığımız sayın Genel Başkanımıza bu kurultayda desteğimiz tamdır.

GENEL BAŞKANIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUZ

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi il başkanları olarak, yükselen özgürlük ve demokrasi taleplerinin yaşama geçirilmesi için partimizin, sosyal demokrat ideolojisine ve devrimci yapısına her zaman sahip çıkacak ve bu konudaki hassasiyetlerimizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Kurultayımızın partimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyor, yurdumuz, halkımız ve tüm insanlık adına insani ve ahlakı tüm değerlerin yaşama geçirilmesi mücadelesinde sayın Genel Başkanımıza başarılar diliyoruz."