CHP Zihniyeti Bu

CHP Zihniyeti Bu

İşte CHP zihniyeti bu! Dolmabahçe Camii'ni kayıkhane yapmışlar

Alimlerin asıldığı, İslâm harflerinin yasaklandığı, ezanların susturulduğu, bayramların matem havasında yaşandığı CHP’nin tek parti diktatörlüğü döneminde İstanbul’un incisi olan Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nin de zulümden payını alarak ibadete kapatıldığı belirlendi. CHP tarafından 1948’de müzeye çevrilen caminin 27 Mayıs darbecileri tarafından da karargah olarak kullanıldığı, 1966 yılına kadar ezana ve cemaatine mahrum kaldığı öğrenildi.

İŞGALCİLER BİLE YAPMADI

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan ve “Dolmabahçe Camii” olarak bilinen Bezmi Alem Valide Sultan Camii, Sultan Abdülmecid döneminde 23 Mart 1853 tarihinde ibadete açılmıştı. Osmanlı’nın en zorlu dönemlerine şahitlik eden Dolmabahçe Camii, İstanbul’un işgali dönemine ecnebinin dahi cesaret edemediği zulümlere CHP diktatörlüğü sürecinde maruz kaldı. İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı sürecinde ibadethanelere yönelik sürdürülen kapatma/dönüştürme/satma politikasından payını alan Dolmabahçe Camii 1948 yılında önce küçültüldü, ardından ibadete kapatıldı.

DUVARLARINI YIKTILAR

Dolmabahçe Camii’ne ilk darbe ‘şehir planlaması’ adıyla vuruldu. CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal’in, İstanbul’un şehir mimarisini tasarlaması üzerine 1936’da Türkiye’ye getirdiği Fransız mimar Henri Prost’un projesi ile Dolmabahçe-Harbiye arasında Kadırgalar Caddesi açılması kararlaştırıldı. Bu proje kapsamında Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nin tarihi avlusu ve dış duvarları söküldü. Yıkılan cami avlusu ve duvarların yerine cadde yapıldı.

 

CAMİYİ KAYIKHANEYE ÇEVİRDİLER

İbadethanelere savaş açan CHP, Dolmabahçe Camii’ni küçültmekle yetinmedi. Tarihi ibadethane, 1947 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. CHP, İstanbul’da başka bir yapı yokmuş gibi camiyi Deniz Müzesi olarak kullanma kararı aldı.

İbadete kapatılan ve garaj ile kayıkhane binası gibi yapıların eklendiği cami, 27 Eylül 1948’de  “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” adı ile ziyarete açıldı.

POSTALLARIYLA ÇİĞNEDİLER

13 yıl boyunca adeta ‘kayıkhane’ olarak kullanılan cami, 27 Mayıs darbecilerinin de gadrine uğradı. Darbeciler, Yassıada’ya ulaşımın sağlandığı Dolmabahçe’nin stratejik bir nokta olması nedeniyle camiyi karargah olarak kullanma kararı aldı. Müzeyi tahliye eden darbeciler, camiyi 1961’de ‘Yassıada İrtibat Bürosu’ yaparak postallarıyla çiğnedi. Müze ise 27 Eylül 1961’de Barbaros Hayreddin Paşa’nın Beşiktaş’taki türbesinin yanına, bugünkü bulunduğu yere taşındı.

18 YIL EZANSIZ KALDI

Cami, 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Vakıflar Müdürlüğü ise restorasyon kararı alarak 18 yıl aradan sonra caminin asli hüviyetini kazanmasını sağladı.