"CHP ve MHP ile Koalisyon Zemini Oluşmadı"

"CHP ve MHP ile Koalisyon Zemini Oluşmadı"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile gerçekleşen görüşmenin içeriği ile ilgili açıklamada bulundu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile hükümet kurma çalışmaları kapsamında gerçekleşen görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli ile son derece samimi ve dürüst, açık yürekli bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, "Daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunlar tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Kendisinin yaklaşımını saygıyla karşıladığımı ifade ettim" dedi.

Hiç bir kapıyı kapatmadıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ancak şu anki tablo itibarıyla koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde tevdi edilmiş olduğu için bununla ilgili elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim."

Bahçeli'nin AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade ettiğini bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Daha sonra olabilecek senaryoları yine kendisi gündeme getirerek 'Bir koalisyon mümkün görülmüyor, AK Parti ile kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görülmüyor.' Bir azınlık hükümetine desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini söylediğini ifade etti. Erken seçim kararı için de hükümet Meclis'i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ama kesinlikle erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti."

"Koalisyon zemini olmadığı ortaya çıktı"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmelerinde koalisyon zemini oluşturulamadığını belirten Davutoğlu, "Maalesef, çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP AK Parti koalisyonu çerçevesinde, gerekse Sayın Bahçeli'yle MHP koalisyonu oluşturulmasının zemininin olmadığı açık şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır" dedi.

Bahçeli'nin erken seçimi kabul etmeyeceklerini ifade ettiğini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim hükümeti veya bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını, bunlar geldiğinde kendilerinin 'Hayır' diyeceklerini ifade etti. Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifiyle gelmeniz halinde buna da katılır ve 'Hayır' deriz, dedi."

"Yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok"

Davutoğlu, hükümet kurma sürecinde, 9 Temmuz'dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğine ve üretilebilecek bütün formülleri muhataplarımla paylaştığına inandığını kaydetti.

MHP Genel Bahçeli ile görüşmelerinde dört formül üzerine konuştuklarına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ama zemin yoksa, karşı muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerinde saygım sonsuz. Bu anlamda bir yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Dolayısıyla MKYK yetkilendirmiş olduğu için MKYK ile paylaşır paylaşmaz sayın cumhurbaşkanımız ile istişare edeceğim ve o istişare neticesinde gerekmesi halinde tabi ki görevi iade edeceğim."

AA