Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

CHP ve MHP aynı çatı altında buluştu

Ve nihayet çatı adayı belli oldu. Ekmeleddin İhsanoğlu!

Bir ara Büyükerşen’in adı dolaştı. Mansur Yavaş olacak dendi. Baykal’ın adı geçti..

Bakalım çatının intikam savaşının KOÇbaşı kim olacak..

Adı geçen o kadar çok kişi oldu ki, İlhan Kesici’den Yılmaz Büyükerşen’e, Abdullatif Şener’den İdris Naim Şahin’e.. Bir ara MHP’den Merak Akşener’in de adı geçti..

Kazanacak bir aday aramıyorlar, kim AK Parti adayından daha fazla oy koparabilir, ona laf yetiştirebilir.. Çatı adayını matadorun önüne atılacak bir boğa gibi düşünebilirsiniz..

CHP ve MHP’nin ortak adayı olmak da aslında zor bir iş.. Birinin ak dediğine öteki kara diyen bir partinin adayı olmak için ayrı bir zekâ gerekli.. En son Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı geçti çatı adaylığı için.. Olmaz dedim ama, onun adı açıklandı..

Bakalım bu teklifi İhsanoğlu kabul eder mi? Herhalde kendi ile konuşmuşlardır. Yoksa onun adını ortaya atıp sonra başka bir aday mı sürecekler piyasaya.. İhsanoğlu’nun bu yarışta bir ağırlığı olacağını sanmıyorum.. Ama ilginç, CHP, geçen seçimde laiklik, Atatürk ilke ve inkılablarına vurgu yapmadan, şeriat ve irtica lafı etmeden bir seçim götürdü, şimdi de “namazlı” birini Cumhurbaşkanlığı için aday gösterdi.

Eskiden Cumhurbaşkanı olmanın ilk ve olmazsa olmazı namaz kılmaması idi..

Bir süreden beri Hikmet Çetin adı da dolaşıyordu ortalıkta.. Birileri bu gibi durumlarda hemen Hisarcıklıoğlu adını ortaya atardı ama, bu tartışmalarda Hisarcıklıoğlu adı ortaya atılmadı.

3 Temmuz’a kadar başvuru için süre var, kesin aday listesi ise 11 Temmuz’da belli olacak..

Bugünkü şartlara göre en az 3 aday çıkacak. AK Parti, CHP-MHP çatı adayı ve BDP adayı..

BDP Cumhurbaşkanlığı seçiminde ülke genelinde kendi oy dağılımı daha doğrusu sosyolojik tabanını görmek/göstermek istiyor..

Bana sorarsanız, AK Partililer İhsanoğlu’na oy vermez. Tanımaz bile. CHP’liler de, MHP’liler de, BDP’liler de İhsanoğlu’na oy vermezler. Cemaatin bir de AK Parti karşıtlarının eli mahkûm..

İhsanoğlu neyi, kimi temsil ediyor bilmiyorum.. Bu işten en çok zarar çıkacak olan İhsanoğlu’dur..

Bana kalırsa Kemal Derviş bile daha fazla oy alırdı.. İhsanoğlu’nu parlatmak isterlerse bir takım özellikleri öne çıkartılabilir.. Aydınlar Ocağı çevresinden sağcı, milliyetçi, muhafazakâr bir takım isimler de İhsanoğlu adına destek verir. Sanırım onun için İhsanoğlu adını öne çıkarttılar..

Bu aday MHP’nin değil, CHP’nin adayı olduğuna göre, “nasıl olsa kazanamayacak” bir aday konusunda CHP’liler fazla derinlemesine bir değerlendirme yapmamışlar.. Önemli olan Erdoğan zaten seçimi kazanacaksa ne kadar az farkla kazanırsa o kadar iyi olur düşüncesi ile hareket ediyorlar.. İhsanoğlu’nun CHP ve MHP kamburunu birlikte niçin omuzladığını anlamak da benim için çok kolay değil.. Bu iş onun için iyi bir final partisi olmayacak..

Ekmeleddin İhsanoğlu, bu durumda kendine destek verecek iyi bir ekip kurabilir.. Bu işe kim finansal destek verecek bilmiyorum, ama meydanlara kalabalıkları nasıl toplayacaklar o da meçhul.. O insanlara hangi mesajı verecek acaba! Herhalde Paralel ve Derin devlet, Ergenekon’un avukatlığını üslenen malum çevreler, dün Paralelcilerle karşı karşıya gelenler, bu gün Paralelcileri de yanlarına alarak, Gezi cemaati ile birlikte Ekmeleddin İhsanoğlu’nun arkasında namaza duracaklar.. Tabi Antikapitalist müslümanlar da, ABD’nin de desteklediği havası verilmeye çalışılan bu karma cemaatin arasında safa girer mi bilmiyorum. Olmaz olmaz demeyin, bu memlekette olmaz olmaz! Bakalım BBP, Saadetçiler ne diyecek bu adaya!

Kim kime tabi olacak, kim kimi ikna etti, kimin eli, kimin cebinde bilmiyorum.

Ekmeleddin İhsanoğlu böyle bir role soyunuyorsa, herhalde Erdoğan’a karşı kaybedeceği bir yarışa girmekle kalmayacak, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da AK Parti’nin karşısına çıkartılacak, sağcı, milliyetçi, muhafazakâr, ılımlı, liberal yeni siyasi oluşumun liderliği bu zata emanet edilecektir.. Yeni bu seçimler, bir sonraki seçimlerin ve yeni bir siyasi oluşumun provası olacak..

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi bu konuda kim ikna etti bilmiyorum.. Ama bu denklem siyaseti dizayn etmek isteyen derin ve paralel yapının işi olması  durumunda banim için sürpriz olmaz..

Vatana millete hayırlı olsun bu yeni aday..

Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan politikacı olmaz! Bu kendi sözü.. Bunu 2013’de söylemişti.. O zaman da malum media bu konuyu gündeme taşımıştı.. Ekmeleddin İhsanoğlu 2013 Martında İsveç’e yaptığı ziyarette bir medya patronunun Umre’de kendisine “Vakti geldiğinde Çankaya’ya aday olmanızı istiyoruz. Desteğimiz tam” şeklinde bir teklifte bulunduğu yönündeki iddialara ve politikayla ilgi soruya verdiği cevapta şunları söylemişti: “Hepsi iftira. Beni hiç politikayla ilgilenirken gördünüz mü? İsteseydim politikaya çoktan girerdim. Turgut Bey (Özal) zamanında olsun, AK Parti kurulurken olsun, Adalet Partisi döneminde olsun, iktidar çevrelerine hiçbir zaman çok uzak değildim, çok da yakın değildim. Hiçbir zaman politikaya ilgi göstermedim. Benden politikacı olmaz.”  Sahi o 2013’te umre ziyareti yapan media patronu kim!

İhsanoğlu politikaya soyunacaksa herhalde bu sözlerine de bir açıklama getirecek ve diyecektir ki, “dün dündür, bugünse bugün”.. Mevlana da öyle demişti değil mi, “Düne dair ne varsa dünde kaldı.”

Selam ve dua ile..

Bu yazı toplam 1081 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar