Cezayir'de seçime katılım oranı yüzde 51,7 oldu

Cezayir'de seçime katılım oranı yüzde 51,7 oldu

Cezayir'de dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının yüzde 51,7 olduğu bildirildi.

Cezayir İçişleri Bakanı Et-Tayyib Belıyz, Cezayir televizyonunda yaptığı açıklamada, ülkede gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının yüzde 51,7 olduğunu belirtti.

Belıyz, seçimlere en yüksek katılımın yüzde 82 ile ülkenin batısındaki Galizan ilinde olduğunu, bu ili yüzde 81 ile güneybatıdaki en-Naame ve yüzde 78,26 ile Tindof'in izlediğini ifade etti.

Ülkedeki yasalara ve anayasaya göre seçim sonuçlarını açıklama yetkisinin sadece kendisine ait olduğunu belirten Belıyz, başkaları tarafından yapılacak açıklamaya itibar edilmemesi gerektiğine işaret etti.

Kesin olmayan ilk seçim sonuçlarını öğleden sonra açıklayacağını dile getiren Belıyz, kesin sonuçları ne zaman açıklayacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Seçimleri boykot eden MSP Genel Başkanı Mukri de sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki resmi sayfasından yaptığı açıklamada, "Oy kullanma işlemini takip eden görevlilerimizin ifadesine göre, ülke genelinde yapılan her türlü usulsüzlüğe, şişirmelere ve çoğu yerde oy sandıklarının bulunduğu yerlerin seçmenlerden boş olmasına rağmen, usulsüzlük yapanların vicdanı daha fazla şişirmeye el vermedi ve seçimlere katılım oranı yüzde 51,7 olarak açıklandı" dedi.

Mukri, 2009 yılındaki seçime katılım oranının yüzde 74 olduğuna işaret ederek,  bu seçime katılım oranının, önceki seçime kıyasla 25 puan daha az olduğunu belirtti.

AA muhabirlerinin seçim merkezlerden aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, diğer rakiplerine göre açık ara önde. Buteflika'nın, ikinci tura gerek kalmadan birinci turdan seçimi kazanarak dördüncü kez cumhurbaşkanı seçileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı için 6 adayın yarıştığı seçimlerin ilk turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan olmaması durumunda, ikinci tura gidilecek.