Cezayir'de Sağduyu Çağrısı

Cezayir'de Sağduyu Çağrısı

Gardaya kentinde Arap kabileler ile Berberi kabileler arasında çıkan çatışmada ölenlerin cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Hükümet 'katillerin bulunacağı' sözünü verdi.

Başkent Cezayir'in 600 kilometre güneyinde yer alan Gardaya kentinde mezhepler arası çatışmalarda Cumartesi akşamı hayatını kaybeden Maliki Araplar  İbrahim Mutahhari, İzzeddin bin Talip ve Muhammed Bukayi'nin cenazelerini hastaneden alan yaklaşık 3 bin kişi Marmad bölgesinde yer alan mezarlığa kadar cenazeleri omuzlarında taşıdı.

Cenaze namazını kıldıran imam, ülkenin bütünlüğünün korunması ve intikamdan uzak durulması uyarısında bulunarak halkı 'fitneye karşı hoşgörüye' davet etti.

Yaşanan olaylar sonrası kente giden Cezayir İçişleri Bakanı Tayyip Beliz, 'katillerinin bulunması için ince ve derin' bir soruşturmanın açılacağı sözünü verdi. Arap ve Berberi kabile temsilcileriyle bir araya gelen geçici Başbakan Yusuf Yusufi ise halkı 'geçmişi unutmaya ve hikmetle hareket etmeye' davet etti.

Arap Şaanbe kabilesi Kurumları Komisyon Başkanı Bu-Hafs Bu-Amr AFP’ye yaptığı açıklamada, toplantı sırasında İçişleri Bakanı’nın katilleri bulacağı sözünü verdiğini, derin bir soruşturma açılacağını ve “İnşallah failleri bulacağız” ifadelerini kullandığını aktardı.

Bu-Amr, İçişleri Bakanı Beliz’in Arap Şaanbe kabilesi mensupları ile Berberi Muzabi Kabilesi mensuplarının yaşadığı mahalleler arasında asayişin sağlanması için güvenlik güçlerinin konuşlandırılacağını söylediğini belirtti.

Yaklaşık üç aydır bölgede yaşanan gerilim ve çatışmalarda en az 8 kişi ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Cezayir'de İbadi mezhebine mensup olan Berberiler'in nüfusu yaklaşık 15 milyon.

İslam'ın mezheplerinden Hariciliğin bir kolu olan İbadilik bugün Umman ve Kuzey Afrika'daki birçok devlette yayılmış olan Berberiler arasında yaygın bir inanç.

İbadilik ile Malikilik arasındaki temel fark ise her iki mezhebin de bağlı olduğu inanç esasları. Malikilik, Sünni akımın dört büyük mezhebinden biri. İbadilik ise Harici akımın bir kolu.