Cevad Zarif Haftaya Ankara'ya Gelebilir

Cevad Zarif Haftaya Ankara'ya Gelebilir

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ziyaretini gelecek hafta gerçekleştireceği belirtiliyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in önümüzdeki hafta ertelenen Ankara ziyaretini gerçekleştirebileceği belirtiliyor. Zarif, Lübnan basına yaptığı açıklamada, ertelenen Türkiye seyahate ile ilgili olarak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ise Ankara’da idi; bu kadar kısa sürede üç isimle de görüşmem imkansızdı" dedi.

Lübnan temasları sırasında Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen Es Sefir gazetesine bir röportaj veren Zarif, Türkiye ziyaretinin programının yoğunluğu nedeniyle ertelendiğini ileri sürdü. Zarif, Türkiye'ye gelecek hafta gelebileceğini de kaydetti. İran Dışişleri Bakanı, 'Türkiye’nin nükleer anlaşmadan memnun olup olmadığına dair' bir soruya karşılık ise ‘’Evet, onlar da anlaşmadan memnunlar ve ben tüm bölge ülkelerinin bu anlaşmadan mutlu olmalarını diliyorum’’ ifadesini kullandı

Zarif’in Lübnan ziyareti öncesi, Türkiye’ye geleceği açıklanmış, ancak ziyaret son anda iptal edilmişti. Ziyaretin Zarif’in Cumhuriyet gazetesi için yazdığı makale nedeniyle iptal edildiği iddia edilmişti.

LÜBNAN'DA NASRALLAH'LA DA GÖRÜŞTÜ

Cevat Zarif, Lübnan’da Başbakan Temam Selam, Lübnan meclis başkanı Nebih Berri, Lübnan Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı Semir Mükbel, çeşitli Filistinli grupların yetkilileri ve Hizbullah genel sekreteri Hasan Nasrallah ile görüştü. Tahran adına Lübnan’a olan desteklerini dile getirdi. Bölgenin terörden temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Hasan Nasrallah ile olan görüşmesinde direniş gruplarının dinler ve mezheplerin barışık halde yaşamasının direnişe ve kalkınmaya desteğini vurguladı. Zarif Hizbullah’ın ise Lübnan’ın onur kaynağı olduğunu söyledi.

SURİYE'YE TAM DESTEK

Çarşamba günü Lübnan’dan Şam'a geçen Zarif'in Beşar Esad ile görüşmesinde, 'bölgesel sorunları çözmek için yeni siyasi çözümlere yönelmeleri gerektiğini' söylediği belirtiliyor.

PAKİSTAN VE HİNDİSTAN'A GİDİYOR

Zarif bugün ise Pakistan’a geçecek. Pakistan ziyareti yeni eklenen bir ziyaret. Pakistan’dan sonra ise Hindistan’a gideceği de ifade ediliyor. Pakistan önemli ticari ortaklarından birisi İran’ın burada hem ekonomik ilişkileri hem de ikili ilişkileri ele alacaklar ancak terör konusu da iki ülkenin en önemli maddelerinden biri olacak.