Cenevre'de Suriye Toplantısı Yapıldı

Cenevre'de Suriye Toplantısı Yapıldı

İsviçre'de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye'de Anayasa Komisyonu kurulması için anlaşmaya vardı ve komitenin ilk toplantısının tarihi için hedef konuldu.

İran, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları uzlaş
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye'deki son durumu ve anayasa komitesi kurma çalışmalarını ele almak için Cenevre'de bir toplantı gerçekleştirdi.
Bakanlar adına açıklama, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından okundu. Lavrov, 3 ülkenin dışişleri bakanlarının Suriye Anayasa Komisyonu konusunda uzlaştığını açıkladı. 
Görüşmenin sonunda ortak bildiri yayınlayan bakanlar, Suriye anayasa komitesinin ilk toplantısının 2019 başında Cenevre'de yapılması için çaba gösterme konusunda mutabakat sağlandığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik" ifadelerini kullandı.
'KALICI SİYASİ SÜRECİN BAŞLAMASINI SAĞLAYACAK'
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da katılımıyla 3 saatten fazla süren toplantı sonucunda kabul edilen bildiride garantör ülkeler, anayasa komitesi çalışmalarının BM himayesinde kalıcı siyasi sürecin başlamasını sağlayacağına inandıklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde öğlen saatlerinde buluşmuştu.
Bildiride, "Garantör ülkeler, atılan adımların bizzat Suriyeliler tarafından yürütülecek ve BM tarafından desteklenecek, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde alınan kararlara ve BM'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak gerçekleştirilecek yaşayabilir ve uzun vadeli siyasi sürecin başlamasını sağlayacağından emin olduklarını dile getirdi" dendi.

'UZLAŞMA VE YAPICI KATILIM DUYGUSUYLA HAREKET EDİLECEK'
Garantör ülkeler, ortak yönetimsel ilkeler geliştirerek anayasa komitesi kurma sürecine destek vereceklerinin altını çizerek şöyle devam etti: "Suriyeli taraflarla ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi ile işbirliği içinde ortak yönetimsel ilkeler geliştirip anayasa kurma sürecine destek vermekte kararlı olduğumuzu teyit ettik. Bu ilkeler temelinde komitenin verimli ve kararlı şekilde çalışmasını sağlayacak prosedür kuralları belirlenecek. Komitenin çalışması, Suriye halkından mümkün olan en geniş desteğe ulaşma sonucunu doğuracak olan 'üyeler arasında genel uzlaşıyı sağlamaya yönelik uzlaşma ve yapıcı katılım duygusu' üzerine bina edilmeli."
AÇIKLAMA METNİNDE NE VAR

Yapılan ortak açıklama metni ise şu şekilde:

"İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları Tarafından Yapılan Suriye Konulu Ortak Açıklama

İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları, Astana formatının garantörleri olarak, 18 Aralık 2018 tarihinde Cenevre'de üçlü toplantı yapmışlar ve BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura'yla istişarelerde bulunmuşlardır.

Bakanlar:

1. Anayasa Komitesi'nin oluşumu hakkında Suriyeli taraflarla yaptıkları istişarelerin olumlu sonuçlarını sunmuşlardır.

2. Komite'nin verimli ve sürdürülebilir çalışmasını temin edecek usul kurallarının tespitinde temel alınacak genel ve yönlendirici ilkeleri Suriyeli taraflar ve BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi'yle etkileşim halinde belirlemek suretiyle Anayasa Komitesi'nin faaliyete geçmesini kolaylaştırmaya yönelik kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Suriye halkının mümkün olan en geniş desteğini alacak bir sonuç vermesini teminen Anayasa Komitesi'nin faaliyetlerinin, Komite üyelerinin genel mutabakatını amaçlayan uzlaşma ve yapıcı angajman anlayışıyla yürütülmesi gerekmektedir.

3. Anayasa Komitesi'nin ilk oturumunun önümüzdeki yılın başlarında Cenevre'de düzenlenmesi yönünde çaba harcamak hususunda mutabık kalmışlardır.

4. Bu adımların, Soçi'de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kararları ile BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı doğrultusunda, Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, BM kolaylaştırıcılığında işleyen ve kalıcı bir siyasi sürecin başlamasını sağlayacağına yönelik inançlarını ifade etmişlerdir.

5. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmişler ve bu ilkelere tüm taraflarca saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

Cenevre, 18 Aralık 2018"

 

sputnik