Cenevre'de Sonuç Sıfır; İbrahimi Özür Diledi!

Cenevre'de Sonuç Sıfır; İbrahimi Özür Diledi!

BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, "Görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı, Suriye halkından özür diliyorum" dedi

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Esad yönetimi ve muhalifler arasında gerçekleştirilen Cenevre 2 Konferansı'nın ikinci tur görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.

AB ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilicisi El Ahdar el İbrahimi, aracılık ettiği görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması sebebiyle Suriye halkından özür diledi.

BM Cenevre Ofisi'ndeki görüşmeler sonrasında basın toplantısı düzenleyen El Ahdar el İbrahimi, görüşmelerin yeni bir görüşme tarihi belirlenmeden sonuçsuz kaldığını söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgi veren El İbrahimi, "Yönetim heyeti terör konusunun görüşülmesi konusunda ısrarcı oldu. Muhalifleri heyeti geçiş hükümeti konusunun görüşülmesini istedi. Ancak yönetim heyeti bunu kabul etmedi." dedi.

Esad yönetimi ile muhalifler arasında Cenevre 2 görüşmeleri kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, şiddetin durdurulması, geçiş yönetimi oluşturulması gibi konular ele alınmıştı. İlk tur görüşmelerinden 10 gün sonra Pazartesi günü başlayan görüşmelerde ise bir sonuç alınamadı.

 

SMDK: GEÇİŞ HÜKÜMETİ YOKSA BİZ DE YOKUZ

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, düzenlediği basın toplantısında görüşmelerin başarısız olmasından yönetim heyetini suçladı. Luey Safi; rejim heyetinin üçüncü turda geçiş hükümetini tartışmayı reddetmesi halinde üçüncü tura gelmeyeceklerini söyledi.

Rejimin siyasi bir çözüm istemediğini ve oyalama taktiği yürüttüğünü vurgulayan Safi, bir taraftan müzakereler yürütülürken diğer taraftan rejimin şehirleri ve insanları bombalamaya devam ettiğine dikkati çekti.

"Savaşmaya son vermek istiyoruz. Demokrasiye, özgürlüğe ve onura geçişi istiyoruz. Rejim bunu durdurmaya ve geciktirmeye çalışıyor" diyen Safi, rejim heyetinin sadece şiddeti tartışmak isteyerek, diğer konuların tartışılmasını engellemeye çalıştığını vurguladı.

"Rejim heyeti üçüncü turda geçiş hükümetini tartışmayı reddederse üçüncü tura gelecek misiniz?" sorusu üzerine Safi, "Hayır. Üçüncü turda hala müzakere mekanizmasından bahsedilirse bu zaman