Cenevre-2 için katılımcı listesi netleşiyor

Cenevre-2 için katılımcı listesi netleşiyor

Muhalifleri temsilen Suriye Demokratlar Birliği Genel Sekreteri Kilo, SUK Başkanı Galyun, SMDK Genel Sekreteri Bahra ismi öne çıkarken, Esad rejimini Dışişleri Bakanı Muallim, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikdad ve Esad'ın siyasi danışmanı Şaban'ın temsil

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla İsviçre'de 22 Ocak'ta yapılması kararlaştırılan Cenevre-2 Konferansı'nda Esed rejimi ile muhalefeti temsil edecek isimler netleşmeye başladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, konferansa muhalifleri temsilen katılacakların Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında oluşturulacak heyete dahil olacakları belirtildi. Heyette Suriye Demokratlar Birliği Genel Sekreteri Mişel Kilo, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, SMDK Genel Sekreteri Hadi el-Bahra ve Koordinasyon Heyeti Başkanı Hasan Abdulazim'in yer alacağı kaydedildi.

Konferansta Esad rejimini ise Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın siyasi danışmanı Buseyna Şaban'ın temsil edeceği ifade edildi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da katılacağı belirtilen konferansla ilgili İran'ın katılımı konusunda henüz bir ittifak sağlanamadığı, Rusya'nın İran hususunda ısrarını sürdürdüğü ancak Suriyeli muhaliflerin bu fikre karşı çıktığı bildirildi.

Konferansa, ABD ve Rusya'nın yanı sıra bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi 5 ülkeden de temsilcinin katılacağı daha önce açıklanmıştı. 

İsviçre'nin Montrö şehrinde 22 Ocak 2014 tarihinde başlayacak olan konferans, 24 Ocak'ta Cenevre'de devam edecek. Konferansın hazırlık çalışmaları öncesi, BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin 20 Aralık'ta ABD ve Rus yetkililerle Cenevre'de bir araya gelmesi planlanıyor.