Cenevre-2 Döneminde Ölümler Arttı

Cenevre-2 Döneminde Ölümler Arttı

Suriye'deki iç savaşta ölü ve yaralı sayılarını yakından takip eden Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Cenevre'deki görüşmelerin başlamasından bu yana ülkede ölenlerin sayısının iç savaşın başından beri herhangi bir üç haftalık dönemden daha fazla old

Londra merkezli Gözlemevi, Suriye’deki iç savaşın sonlandırılması için İsviçre’de düzenlenen Cenevre-2 Konferansı’nın başladığı 22 Ocak’tan bu yana Suriye’de her gün yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

SOHR Suriye'deki ölü ve yaralı sayılarını yakından takip ederek dünyaya duyuran tek kurum. Birleşmiş Milletler, Ocak ayında Suriye'deki ölümleri saymayı bıraktığını açıklamıştı.  

22 Ocak’tan bu yana ülkede en az 4 bin 959 kişinin öldüğünü belirten SOHR, ölenlerin üçte birinin sivil olduğunu ve aralarında 515 kadın ve çocuk bulunduğunu bildirdi.

SOHR'a göre ölümlerdeki artışın sebebi rejimin müzakere masasında elini kuvvetlendirmek istemesi.

Cenevre’de Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki görüşmelerin ikinci turu Pazartesi günü başladı. İlk turundan Humus'tan tahliyeler ve insani yardımların ulaştırılması dışında somut bir sonuç alınamayan görüşmelerin ikinci turu gündem ve usül tartışmaları nedeniyle düğümlenmiş durumda. Rejim delegasyonu önce “terör”ün konuşulmasını istiyor, muhalifler ise “geçiş yönetimi”ni tartışmak istiyor.

Düğümü çözmek için görüşmelerin mimarı Rusya ve ABD devrede. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi Perşembe akşamı Rusya ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcıları ile görüşecek.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov'un bu görüşmeden önce Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba ile görüşmesi bekleniyor.

Görüşmelerdeki düğüme rağmen Rus Bakan Yardımcısı Çarşamba günü Brahimi’ye rejim delegasyonunun müzakereleri terk etmeyeceğinin garantisini verdi.

10 bin çocuk öldü

BM yardım ekipleri Cuma gününden bu yana 800 sivili kuşatma altındaki Humus kentinden tahliye etti, kenttekilere de gıda ve tıbbi yardım ulaştırıldı. 

Humus valisi ateşkesin üç gün daha uzatılacağını ve ateşkesin başladığı Cuma gününden beri 1400 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.  

Suriye'de Mart 2011’den beri süren iç savaşta 10 bini çocuk, 135 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Ajanslar