Cemil Bayık'tan bomba Erdoğan ve Kobani iddiası

Cemil Bayık'tan bomba Erdoğan ve Kobani iddiası

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin uçurumun kıyısında olduğunu öne süren Cemil Bayık, "Erdoğan’ın Mursi gibi devrilir" dedi.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, Cumhurbaşkanı Erdoğan için olay yaratacak bir iddiada bulundu. Cemil Bayık, "Erdoğan’ın Mursi gibi devrileceği ve iç savaş isteyenlerin harekete geçeceği" uyarısında bulundu.

Dünyanın IŞİD’in müttefiki haline gelmiş bir Türkiye’yi kabul etmediği yönünde bir iddia ortaya atan Cemil Bayık, "bölünme uyarısı" yaptı: 

"Gelinen aşamada Türkiye’nin önünde yadarbe ya bölünme ya da hızlı bir demokratikleşmeden başka bir yol kalmadı."

PKK OLMADAN SORUN ÇÖZÜLEMEZ

Günay Aslan, Yeni Özgür Politika’da bugün yayımlanan ‘Kandil’den birkaç satırbaşı’ başlıklı yazısında, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’la yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. Aslan’a göre Bayık, ABD’nin, Kobani’yi iki aya yakın bir süredir IŞİD’e karşı savunan PYD’yle geliştirdiği ilişkileri PKK’yı da içine alacak biçimde genişleteceğini düşünüyor:

“Eskiden Amerika ve Avrupa Kürt meselesinde KDP odaklı siyaset izliyor, onu temel alıyorlardı ama Şengal ve Kobani’den sonra durum değişti; PKK olmadan sorunun çözülemeyeceği ve bölgenin yeniden şekillenemeyeceği görüldü; bu yüzden denkleme dahil edildi.”

bayik.20141105152930.jpg

TÜRKİYE KANTONLARI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYOR

Türkiye’nin Kürtleri bastırma stratejisi çerçevesinde IŞİD’i desteklediğini iddia eden Cemil Bayık, “Kobani savaşını aslında Türk devleti sürdürüyor” dedi ve bundan hiç kuşku duymadığını belirtti. Bayık bu politkanın nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“Türkiye Rojava’daki kantonları ortadan kaldırmak istiyor. Kürtleri sürmeyi ve bölgeyi Araplaştırmayı amaçlıyor. Böylece hem Kuzey’deki Kürtlerin statü sahibi olmalarını önlemeyi hem de Kürdistan’ın Akdeniz’e açılmasını engellemeyi hedefliyor.”

YA DARBE OLUR YA DA BÖLÜNÜR

Söz konusu yaklaşımın Türkiye’yi uçurumun kenarına getirdiğini öne süren Cemil Bayık, Öcalan’ın Kobani’nin düşmesinin Türkiye’yi yeni bir darbe sürecine sokacağı yönündeki ifadelerini de anımsatarak şu yorumda bulundu:

“Dünya IŞİD’in müttefiki haline gelmiş bir Türkiye’yi kabul etmiyor. Gelinen aşamada Türkiye’nin önünde ya darbe ya bölünme ya da hızlı bir demokratikleşmeden başka bir yol kalmadı.”

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’a göre Erdoğan, IŞİD’i desteklemekten vazgeçmemesi ve Kürt sorununun demokratik çözümü yolunda hızlı adımlar atmaması halinde Mursi gibi devrilecek ve iç savaş isteyenler harekete geçecek.