Cemil Bayık: Kobani'ye yardım yoksa süreç biter

Cemil Bayık: Kobani'ye yardım yoksa süreç biter

Cemil Bayık, Türkiye'nin Kobani politikasını eleştirerek örgütü Kürt devletine engel olması için kullandığını iddia etti ve Kobani'ye yardım edilmemesi halinde sürecin biteceğini söyledi

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Türkiye'nin IŞİD’i çıkarları doğrultusunda Kürt hareketini bitirmek ve Suriye'de Kürt devletini engellemek için kullandığını öne sürdü.

The New York Times Gazetesi'nde IŞİD'in Kobani saldırısı ile ve çözüm süreci ile ilgili bir yorum haber yayınlandı. Kirk Semple ve Tim Arango tarafından hazırlanan "Kürt Savaşçılar, Türkiye'nin IŞİD karşısında sessiz kalarak çözüm sürecini tehlikeye attığını söylüyor" başlıklı haberde Bayık'ın da görüşlerine başvuruluyor. Bayık, Türkiye'nin IŞİD karşısında sessiz kaldığını iddia ederek bununla çözüm sürecini sona erdireceğini ve PKK'nın savaşa devam edeceğini öne sürüyor.

Cemil Bayık, Türkiye'nin Kobani'ye yardım etmemesi durumunda çözüm sürecinin biteceğini öne sürdü. Bayık ayrıca, Kobani'de saldırılar sürerken müzakerelerin devam edemeyeceğini, Kobani'nin pazarlık konusu yapılmasına da izin vermeyeceklerini savundu. Bayık’ın “Gerillaları harekete geçireceğiz” sözlerini kullanması dikkat çekti.

ALMAN TELEVİZYONUNA DA KONUŞMUŞTU

Alman 1. Devlet Televizyonu ARD'nin internet sitesinde de iki gün önce Cemil Bayık ile yapıldığı belirtilen bir röportaj metni yayınlanmış ve ARD muhabiri Reinhard Baumgarten'e konuşan Bayık'ın "Silahlı militanları yeniden Türkiye'ye gönderdik" dediği ileri sürülmüştü.

ARD'nin haberinde Bayık'ın "Hükümet Doğu ve Güneydoğu'da askeri yığınak yapmayı sürdürdüğü için biz de harekete geçtik. Türkiye politikalarını aynen sürdürdüğü için biz de silahlı birliklerimizi Türkiye'ye geri gönderdik. Büyük Millet Meclisi'nde Suriye ve Irak tezkeresinin kabulü bize göre savaş ilanı anlamına geliyor. Tezkerede IŞİD sözü neredeyse hiç geçmiyor. Tezkere ile PKK'ya açıktan savaş ilan edilmiştir. Tezkerenin kabulüyle Türkiye barış sürecini sona erdirmiştir" dediği ileri sürülmüştü.