Cemaatlerin 7 Haziran Tercihi ne Olacak?

Cemaatlerin 7 Haziran Tercihi ne Olacak?

Türkiye, kritik 7 Haziran seçimlerine odaklanmışken, Türkiye siyasetinin en büyük itici gücü olan cemaatlerin tavrı her seçim öncesi bu seçimde de merak konusu.

Türkiye, kritik 7 Haziran seçimlerine odaklanmışken, Türkiye siyasetinin en büyük itici gücü olan cemaatlerin tavrı her seçim öncesi bu seçimde de merak konusu.

"Paralel Yapı" ile mücadele aslında Türkiye'de bir çok cemaati AK Parti üzerinden sistem ile bütünleştirdi, buda bir çok cemaatin "Sivil" özelliğini kaybetmesine yol açtı.

Gerek 17 Aralık gerekse de 25 Aralık operasyonları sonrasında Türkiye'deki cemaatlerin hükümete doayısıyla da devlete olan bakışlarının değiştiğini ve büyük bir kısmının meseleyi "Kurtuluş" meselesi olarak gördükleri ve bu nedenle de Erdoğan'ın desteklenmesi gerektiğine dair kuvvetin pekiştiğini gördük. Bu bakımdan bugün geldiğimiz noktada "Paralel" ile mücadele neticesinde de 7 Haziran seçimleri bir çok cemaat tarafından aynı görülüyor, fakat  aynı desteği veren cemaatlerin tabanlarını ne kadar kontrol altında tutup tutamayacakları bilinmiyor.

Özellikle bir çok cemaatten o cemaatlerin isteği olmadan liste istenmesi ve listede yer alan isimlerin çizilmeleri neticesinde İslami kesimde İslamcılar tasfiye mi ediliyor? sorusunu beraberinde getirdi. Bu da beraberinde bir kızgınlık ve küskünlüğü oluşturdu. Bu bakımdan Türkiye'de oluşan tabloya baktığımızda, geçmişe göre daha şehirlileşen cemaatleri ve onların kurdukları (Bir kısmı)  sivil toplumun gazete ilanları tavırlarını net olarak ortaya çıksa da, tabir yerindeyse kuyulara konuşan cemaat mensuplarını da görmek mümkün.

Bu seçimlerde ilk defa özellikle yerelde kalan bazı tasavvuf şeykerinin ve cemaatlerinin açıkça olmasa da HDP'ye destek vereceklerini görmek mümkün. Bu bakımdan genel oylara baktığımızda cemaatlerden her partiye oy gittiğini görmek mümkün ama ağırlıklı olarak oyların AK Parti'ye gittiğini görüyoruz.

7 Haziran seçimlerine baktığımızda karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor:

 Adıyaman Menzil Cemaati

Şuan Adıyaman Menzil'de ikamet eden Seyyid M. Abdülbaki Efendi ile Eskişehir yakınlarında ikamet eden yeğeni Seyyid Fevzeddin Erol'un ayrı tebliğ ve çalışma yapmalarına karşın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tavrını Recep Tayyip Erdoğan'dan yana koyan cemaatin bu seçimlerde de tavrını AK Parti'den yana koyduğu biliniyor. Son 10 yılda Türkiye'nin en büyüyen cemaatlerinin başında gelen Menzil Cemaati, Üniversite'den televizyona, yayıncılıktan turizme kadar bir çok alanda iş yapıyor. Sağlık Bakanlığında iyi kadrolaşan Menzil'e yapılan en büyük suçlama "Yeni Paralel"

Başbakan Ahmed Davutoğlu'nun Mayıs ayı içerisinde Dolmabahçe'de "Milli İrade Paltformu" ile yapılan toplantıda bu yönde suçlamalara maruz kaldıklarını ifade den Menzil'e yakın sivil toplum kurumu temsilcisi (TÜMSİAD) bu ithamın kendilerini çekemeyenler tarafından bilinçli üretildiğini ve geçmişten buyana hizmete devam ettiklerini son 10 yılda daha görünür olduklarının altını çizdi.

Menzil'in merkezden yönlendirilmesi ile oy atacakları iki kısma ayırmak gerekiyor. "Sofi" veya "Kurban" olarak adlandırılan ve Menzil'e bağlı olan, tevbe almış kişiler Merkez'in vereceği karara kayıtsız şartsız uyarlar. Diğer taraftan Menzil'e yakın çay evlerine, sohbetlere gelen ama hatmeye alınmayan (tevbe alıp bağlanmadığı için) kişilerin merkezin kararına ne kadar uyacakları belli değil.

 İsmailağa Cemaati

Türkiye'nin en büyük Nakşi Cemaatlerinden olan İsmailağa daha önceki seçimlerde AK Parti, Saadet ve Has Parti arasında bölünmüş, bu bölünme daha sonra AK Parti ve Saadet arasında devam etmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde özellikle 17 Aralık ve 25 Aralık süreçlerinde Erdoğan için dua eden cemaatin bu seçimde  AK Parti ve Saadet Partisi (Milli İttifak)  arasında gidip geleceği ama ağırlıklı olarak AK Parti'yi destekleyecekleri biliniyor. Yakın zamanda Başbakan Davutoğlu'nun ziyaret ettiği cemaatte Mahmut Efendi'nin AK Parti için dua ettiği ifade edilirken, cemaatin önde gelen isimlerinden Cübbeli Ahmet Hoca'nın AK Parti'ye olan kızgınlığını belli etmesi neticesinde geleneksel olarak oyların yine her iki partiye gideceğini gösteriyor.Vuslat Derneği Onursal Başkanı ve İsmailağa Cemaati'nin Erzurum vekili Muhammed Şevket Gökşan Hoca geçen gün yaptığı açıklamada oylarının AK Parti'ye olduğunu ifade etmişti

 İskenderpaşa Cemaati

Esad Coşan'ın oğlu Nureddin Coşan'ın önderliğindeki İskenderpaşa Cemaati, daha önce de Sağduyu Partisi'ni kurmuştu. Cemaat 17 Temmuz 2007'de yayımladığı mesajda AK Parti'ye 2002'de verdiği desteği geri çekmişti. Cemaat önderi Nureddin Coşan Efendi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Başbakan Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı olarak destekleyeceklerini açık bir biçimde kamuoyuna deklere etti. Coşan yayımladığı destek mesajında kısaca şunları dile getirdi: 'Atalarımın özü, kökeni, fedakârlıkları, hizmetleri ve gayretlerimiz itibariyle bu coğrafyada kendini ifade hakkını kullanmam, görüşlerimi dileyenlerle paylaşmam normaldir, doğaldır. Bu düzenek şartları içinde özlemini çektiğimiz beşeri haklarımıza, sahip olduğumuz muteber ve müstesna dünya görüşümüze daha yakın olması ve etkili işler yapması ihtimali adına Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a 10 Ağustos 2014 Pazar günü destek olmaya niyet ettik' ifadelerini kullandı.

Geleneksel olarak yayımlanan bir mesajın yerine yenisi www.iskenderpasa.com'da yayımlanmıyorsa eski mesaj geçerli oluyor. Bu yazı kaleme alınana kadar cemaatin sitesi olan İskenderpasa.com'da yeni bir mesaj yoktu. " Bu coğrafyanın sağduyulu sesiyiz" diyen cemaatin desteği AK Parti'den yana duruyor. Cemaat içerisinde MHP'ye yakın kişilerin olduğu da bir gerçek. Cemaat kurumsal olarak AK Parti'yi destekliyor...

Cemaat adına merhum Mahmud Esad Coşan'ın oğlu Muharrem Nureddin Coşan tarafından yapılan açıklamada; "07 Haziran 2015 tarihli seçim için geçerli basın açıklaması: Özgürlüklerle ilgili beklentilerimizde, uzunca bir süreç sonrası bazı ümit ışıkları yanmış, bir takım merhaleler aşılmış, yollar kat edilmiştir. Bu bağlamda, mevcut idareci ve yetkililere SAĞDUYU'lu desteğimiz bu seçim için yeniden gündemdedir. Ümit ederiz ki gün ola harman ola... SAĞDUYU, istikbalimizi ve dünyayı sara... Gerçek bağımsızlık ve özgürlük yeryüzüne hakim ola..." ifadeleri kullanıldı.

Süleymancılar ya da Süleymanlılar

Süleymancılar olarak bilinen Süleyman Efendi Cemaati AK Parti iktidarında  ikiye bölündü. Cemaatin büyük çoğunluğu Süleyman Hilmi Tunahan`ın torunu Ahmet Arif Denizolgun'un safında yer aldı.Diğer kardeş Mehmet Beyazıt Denizolgun'da ayrışan cemaatte ikinci etkin kişi. Cemaat çevrelerinde bölünme nedeni olarak AK Parti gösteriliyor. Bu nedenle geçmişte oyların DP-MHP ve AKP arasında bölüştürüldüğü cemaat yine ikiye bölünmüş durumda. Ahmet Denizolgun liderliğindeki ekip seçimlerde çatı adayı Ekmelleddin İhsanoğlu'nu desteklemiş, ayrılan kardeş Mehmet Denizolgun'un etrafındakiler ise Erdoğan'ı destekleyeceklerini ifade ederek bir bildiri yayımladılar. Bildiride; "Yeni Türkiye'nin kaderinin çizileceği 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, zamanında büyük çile ve zorluklarla Kur'an hizmeti veren Süleyman Himi Tunahan'ın rahle-i tedrisatından feyz almış kişiler ve aşağıdaki vakıf ve derneklerin mensupları olarak son 12 yılda din ve vicdan hürriyetinin temini noktasında verdiği büyük hizmetlerinden dolayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a tam desteğimizi verdiğimizi kamuoyuna saygıyla arz ederiz."denmişti. 7 Haziran seçimlerinde oylar AK Parti, MHP arasında dağılacak. Bazı cemaat mensuplarının bireysel olarak Saadet-Büyük Birlik İttifakı'nı destekleyebilecekleri belirtiliyor.

 Erenköy Cemaati

Erenköy Cemaati, Mehmet Esa efendi'nin  halifesi Mahmud Sami Ramazanoğlunca kuruldu. Nakşibendi geleneği içinde, esnaf ve işadamlarının kolu olarak biliniyor. Ramazanoğlunun ardından bugün Cemaatin önderi pozisyonunda Osman Nuri Topbaş Hoca bulunuyor. Ahmet Taşgetiren ise cemaatin kamuoyunda en bilinen yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonunda cemaatin Gülen Grubu tarafından hedef tahtasına oturtulması ve Cemaate maddi destek veren isimelr hakkında tutuklama kararı çıkarılması Cemaatin AK Parti'ye olan desteğini daha da perçinleştirdi. Cemaat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı bir bütün olarak firesiz olarak destekledi, bu seçimlerde de firesiz olarak tercihini AK Parti'den yana kullanacak.

Yahyalı Cemaati

Temellerini Nakşi şeyhi Kayserili Hacı Hasan Efendi'nin attığı , birçok önemli siyasetci ve akademisyen yetiştiren cemaat kurulduğu günden bu yana Milli Görüş hareketinin partilerine destek veriyor.2002 yılından bu yana AK Parti ile ilişkilerini belli bir mesafede tutan cemaat son yine de AK Parti'yi desteklemekten geri durmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de  Erdoğan'ı destekleyen cemaat bu seçimlerde de AK Parti'yi destekliyor

 İhlas Camiası -IŞIKÇILAR

Seyyid Abdulhakim Arvasi'nin yolunu takip eden Hüseyin Hilmi Işık'ın temellerini attığı Türkiye Gazetesi çevresi, Enver Ören döneminde Türkiye'ye adını duyurdu. Cemaat, medyada, bankacılıkta ve sanayide çok büyük yatırımlara girdi.

2001 yılında patlak veren bankacılık krizinden nasibini alan İhlas Finans'ın iflası ile büyük bir mali krize giren Enver Ören'in önderliğindeni İhlas Holding, AK Parti iktidarına sırtını dayayarak bu krizden çıkmayı başardı. 2002 yılında bu yana AK Parti iktidarını destekleyen Enver Ören ve cemaati, Haziran 2011 seçimlerinde de AK Parti'ye destek verdi. Cemaat Enver Ören'in vefatından sonra da oğlu Mücahit Ören'de  Erdoğan'a olan desteğini çekmedi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı desteklediğini Türkiye Gazetesi'ndeki yazarların gerek kişisel gerekse de cemaat içerisinde ilan etti. 7 Haziran seçimlerinde de AK Parti'nin en büyük destekçilerinden olan cemaat gerek Türkiye Gazetesi gerekse de TGRT ile bu desteğini açık bir biçimde veriyor

 Haydar Baş ve Cemaati

Kadiri Tarikatı'nın İcmal Kolu'nun lideri Haydar Baş çalışmalarını Bağımsız Türkiye Partisi adıyla sürdürüyor.Bir dönem Tansu Çiller'in de danışmanlığını yapan Baş, medya desteği ve ticari faaliyetlerle cemaatini güçlendirdikten sonra tüm gücünü bir siyasi parti çatısı altında topladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerde çatı adayı Ekmelleddin İhsanoğlu'na destek veren ve bunu kamuoyuna aktaran Haydar baş ve çevresi İhsanoğlu'nun seçilmesi için gerek gazetesi gerekse de televizyonları dışında sahada da aktif kampanya yürütüyor. 7 Haziran seçimlerinde özellikle asagari ücret ile vaatleri çok konuşulan Baş, bu seçimlerde kendi liderliğini yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi için çalışıyor. Cemaat gönüllüleri firesiz olarak oylarını liderleri olan Haydar Baş'a verecek

 Hüda Par çevresi

Hüda-Par çevresi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenini serbest bıraktıklarını kamuoyuna duyurdu. Duyuruda şu mesajlar verildi: "Her kim olursa olsun, halkın oylarıyla seçilecek bir Cumhurbaşkanı'ndan bizim beklentimiz adaletle, halkın temel insani haklarını gözeterek ve İslami hassasiyetleri dikkate alarak hareket etmesidir. Seçmenlerimizin de bunları dikkate alacaklarına, inancımızın ve halkımızın faydasına olacak şekilde tavır belirleyeceklerine inanıyoruz. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçiminde Hüda-Par olarak, seçmenlerimizi tercihleriyle baş başa bırakmayı uygun gördük." demişti. Yerel seçimlere kendi adaylarını destekleyen HÜDA-PAR 7 Haziran seçimlerinde dokuz ilden gösterdiği adaylarla kendi bağımsız adaylarını destekleyecek. Dokuz il dışında kalan yerlerde HÜDA-PAR seçmeninin ağılıklı olarak AK Parti'yi desteklemesi bekleniyor.

 Yeni Asyacılar

Nurcu kesimin en köklü gruplarından biri olan Yeni Asya Gazetesi çevresi, yıllardır istikrarlı bir şekilde DP-AP-DYP geleneğini destek veriyordu. İslam adına siyasetin bir sonuç vermeyeceğini düşünen Mehmet Kutlular öncülüğündeki Yeni Asya Grubu'nun, “Ehven-i Şer” olarak gördüğü Süleyman Demirel'in öncülüğündeki Adalet Partisi'ne destek vermesi, Milli Görüş hareketinin tepkisini çekmişti. Cemaat geçen seçimlerde de ‘Daha önceki Umumî Meşveret toplantılarında alınan kararlar çerçevesinde siyasî görüşümüzde bir değişikliğin söz konusu olmayıp, DP'ye verilen desteğin devam etmesi; bu hususla ilgili neşriyat ve çalışmalarımızın, cemaatimizde ve kamuoyunda oluşan hassasiyetleri dikkate alan dengeli ve yapıcı bir üslûp ve dozajla yürütülmesi' diyerek AK Parti'ye destek verilmemişti. Son dönemlerde Risalei Nur'ların basımı meselesinde hükümetle davalık olan Yeni Asya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı desteklemeyeceklerini İhsanoğlu'nu destekleyeceklerini kamuoyuna  duyurmuştu

Cemaat 7 Haziran seçimleri için yayınladığı kamuoyu duyurusunda, "Yeni Asya Grubu, 7 Haziran genel seçimi için oy tercihini Demokrat Parti'den (DP) yana kullanmıştır" denildi.

Hayrat Vakfı

Nurcular arasında Yazıcılar olarak bilinen Hayrat Vakfı çevresi Cumhurbaşkanlığı için tavrını Erdoğan'dan yana kullandı. Hayrat Vakfı'ndan yapılan açıklamada:"Hayrat Vakfı Câmiası olarak bizler, memleketimizde on iki yıldır devam etmekte olan istikrarın, siyasî, iktisadî, diplomatik ve gerekse ictimaî ve manevî sahalardaki büyük kazanımları gayet derecede ehemmiyetli görüyoruz.Güçlü liderliği, ferasetli kararları, ortak aklı konuşturan istişarî yaklaşımı ve manevî değerlere verdiği önem ile söz konusu kazanımların birinci derecede vesilesi olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesini millî, vatanî ve vicdanî bir görev olarak görüyor, sağduyu sahibi tüm vatandaşlarımızın da desteklerini esirgemeyeceklerini ümid ediyoruz." denmişti.

Cemaat 7 Haziran seçimleri için de desteğini yine AK Parti'den yana kullandı

 YAŞAYAN NUR TALEBELERİ KİMİ DESTEKLİYOR

ABDULLAH YEĞİN (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Bediüzzaman'ın hayattaki son takebelerinden Abdullah Yeğin, "Bu ihanet cephesinin karşısında yer almak ve AK Parti'nin lehinde oy kullanmak, hepimizin başta gelen vazifesidir" diyerek bu seçimlerde de desteğinin AK Parti'den yana olduğunu ifade etti. Abdullah Yeğin, daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de Erdoğan için aşağıdaki mesajı yayımlamıştı:

"Ben Recep Tayyip Erdoğan Bey'i İslam alemindeki ittihadı ve barışı sağlayacak birisi olarak görüyorum. Bir gün üstadımız şöyle demişti: "Osmanlı'da İstanbul nasıl alemi islamın merkezi idiyse, Ankara'nın da bir gün İslam aleminin merkezi olacağını" söylemişti. Bunları yapabilecek namzetler arasında ancak Başbakan Erdoğan Bey'i biliyorum. Cenab-ı Hak onun muvaffak etsin. Biz İslamiyet namına onu desteklemeyi vazife biliyoruz. "

 M.SAİD ÖZDEMİR (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "Filistin, Suriye, Irak, Mısır ve bütün İslam aleminde ezilip yok edilmek istenen mazlum Müslümanların kurtuluş ve huzurları için hayatı pahasına çırpınarak elinden gelen gayreti gösteren ve memleketimizi de ciddi, samimi gayret ve fedakarane çalışmalarıyla gelecek asrın en yüksek medeniyet seviyesine ulaşması yolunda milletin saadeti için her şeyini feda etmeye hazır olan müstakbel Reis-i Cumhurumuz Recep Tayyip Erdoğan Bey'in sıhhat ve afiyet içinde muvaffakiyetlerini Cenab-ı Allah'tan dua ve niyaz ediyoruz. " diyen M.Said Özdemir bu seçimlerde de desteğini AK Parti'den yana kullandı. M.Said Özdemir'in oğlu olan ve kamuoyunda yaptığı açıklamalar ile adından çokça söz ettiren  Kemalettin Özdemir'de dün katıldığı bir televizyon programında açıkça AK Parti'ye desteğini açıklamıştı

 HÜSNÜ BAYRAM (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Daha önce Cumhurbaşkanığı için, "Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin en önemli gaye olarak takip ettiği ittihad-ı İslamın tesisi, şeair-i islamiyenin ihyası, Risale-i Nurları tahrif etmek isteyenlere karşı muhafaza etmekteki samimi gayretlerini müşahade ettiğimiz Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı üstadımızın ifadesiyle "iman, Kuran ve vatan" namına desteklemeyi vazife biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kahir ekseriyetle kazanacağını ümid ediyoruz." diyerek Erdoğan'ı açıkça destekleyen Hüsnü Bayram, 7 haziran seçimleri için Abdullah Yeğin ve Ahmet Aytimur ile birlikte yaptığı açıklamada, "Din,vatan ve millet hesabına bugünkü mevcut iktidarı muhafazaya çalışmak gerektiği"ni ifade ederek AK Parti'yi destekleyeceklerini ifade ettiler

MEHMET FIRINCI (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "Bediüzzaman 1950-60 yılları arasında özgürlüklere ve dine müsamahası açısından oyunu Demokrat Parti'ye vermiştir. Dahası CHP'nin hiçbir zaman iktidar olamayacağını da söylemiştir. Günümüzde Demokrat Parti'nin misyonunu AK Parti temsil etmektedir. 10 Ağustos seçimlerinde Nurcuların oyunu Başbakan Erdoğan'a vereceğinden kuşkum yok. " diyen Mehmet Fırıncı, 7 Haziran seçimleri için Hüsnü Bayram, Abdullah Yeğin ve Ahmet Aytimur ile birlikte yaptığı açıklamada AK Parti'ye oy vereceklerini belirtti.

MEHMET KIRKINCI (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Türkiye üzerinde ihanet şebekelerinin büyük oyunlar oynadığını vurgulayan Mehmet Kırkıncı Hoca "Milletin birliğini parçalamaya çalışanlara karşı, mevcut hükümeti tüm kuvvetimizle destekliyoruz" dedi. Türkiye'de birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği yıllarda şer odaklarının harekete geçtiğini dile getiren Mehmet Kırkıncı Hoca, kurulan ihanet şebekelerinin güzide vatanı parçalamaya çalıştığını belirtti. Kırkıncı Hoca, "Vatanımızda oluşan muhabbet havası ihanet şebekelerini rahatsız etti. Muhabbeti parçalamak için dehşet verici tahribatlar düzenleniyor. Milletin ve vatanın selameti için, muhabbet halinin istikrarı için, mevcut hükümeti bütün kuvvetimizle destekliyoruz. Üstadımızın talebelerinin açıklamalarına da aynen iştirak ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

ÇANTACI NECMİ (BEDİÜZZAMAN'IN TALEBESİ)

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Çantacı olarak tanınan Necmi Bilgen, AK Parti'ye destek vereceklerini ifade ederek, "Türkiye bu durumlara geldi. Bugünkü iktidarı hor görmek, yetersiz bulmak veya ufak tefek olumsuzlukları gündeme getirip o kadar güzellikleri inkar etmek bir pire için yorganı yakmak demektir" diye konuştu.

Halveti- Uşşaki'ler

 Son Şeyhi Fatih Nurullah Efendi de oylarını Ak Parti'ye vereceklerini açıkladı."Dünyanın her tarafından hükümetimiz için hayır dualar ediliyor" diyen Halveti Uşşaki Son Şeyhi Fatih Nurullah Efendi, müritleri ile buluşmasında cemaatinden oylarını Ak Parti'ye vermesini istedi.Müritlerin her birinin 10 kişiye bu yönde mesaj götürmesi de istendi.

Caferiler

İstanbul, Kars, Iğdır, Bursa, Ankara, Manisa, İzmir gibi büyük şehirlerde kayda değer ölçüde Caferi yaşıyor.Caferiler geçen seçimlerdede oylarını CHP'ye verdiler. Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün yeğeni Ali Özgündüz savcılık görevinden ayrılarak CHP'den milletvekili seçildi. Suriye politikasında Erdoğan'a oldukça kızgın olan cemaat bu seçimlerde çatı adayı Ekmelleddin İhsanoğlu'na destek verdi. Bu seçimlerde oyları CHP ve MHP arasında dağılacak.

 Azadi İnisiyatifi

Hak Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi / AZADÎ İnisiyatifi, Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimiyle İlgili bir açıklama yaptı. Yapılan açılamada seçimde milli hassasiyetleri, Kürdistan davasındaki mücadelesi ve Kürdi kimliğinden dolayı Selahattin Demirtaş'ı destekleyeceğini açıkladı. 7 Haziran seçimlerinde de kendilerine yakın iki kişiyi HDP listelerinden milletvekili adayı olarak gösteren hareket bu seçimlerde HDP'yi destekleyecek.

DİK-DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ

Ağırlıklı olarak HDP'yi destekliyorlar...

MED-ZEHRA

Üstad Bediüzzaman ın talebelerinden Muhammed Sıddık Şeyhanzade, Med Zehra Vakıf Başkanlığı yanında aynı zamanda Tenvir Neşriyat'ında sahibi. Daha çok doğu ve Güneydoğuda Risale-i Nur neşir vazifelerini yürütmekte olan cemaat üyelerinin bu seçimlerde  HDP'ye oy verecekleri belirtiliyor.Genel izlenimin bu şekilde.

 NUBİHAR ÇEVRESİ- ZEHRA VAKFI

Nubihar Çevresi ve Zehra Vakfı olarak bilinen Risalei Nur çevresi 7 Haziran için bağlayıcı bir karar almazken, sevenlerinin ağırıklı olarak HDP'yi destekleyecekleri beklentisi yüksek. Özellikle Risalei Nur'larla ilgili Kürtlerin dışlandığını düşünen sevenleri, gerek Demokratik İslam Kongresi kararları ve gerekse de bu kızgınlıktan dolayı oylarını ağırlıklı olarak HDP'ye verecek.

 Fethullah Gülen Hareketi

AK Parti'yi geçen seçimlerde de desteklemeyen cemaat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok açık biçimde Erdoğan'ı desteklemeyeceklerini ifade etti. Özellikle “Paralel Örgüt” soruşturması neticesinde AK Parti'nin kendisini bitireceğine inanan cemaat, seçimlerde de çatı adayı Ekmelleddin İhsanoğlu'nun desteklenmesi için var gücüyle çalıştı.

Geçen yerel seçimlerde AK Parti dışında hangi parti nerede güçlüyse oy veren cemaat bu seçimlerde var gücüyle Erdoğan'ın kazanmaması için çalıştı.

7 Haziran seçimleri için Doğu ve Güneydoğu'da HDP'yi desteleyecek olan cemaat, Ankara, İstanbul ve İzmir'de eski polis şefleri ve İlhan İşbilen'i açıkça destekliyor ve seçim çalışmalarını organize ediyor. Doğu ve Güneydoğu-Ankara-İstanbul ve İzmir dışında cemaat yerele göre pozisyon belirleyecek. Bu bakımdan oyların CHP ve Milli İttifak arasında dağılması bekleniyor

Akabe Vakfı

Mustafa İslamoğlu liderlindeki cemaat geçmiş dönemde siyasi partilere olumlu yaklaşmayıp sandığa gitmiyorlardı. 12 Eylül referandumunda evet oyu veren cemaat bu seçimde de Erdoğan'ı destekliyor. Özellikle Tevhid-selam Soruşturması neticesinde kanunsuz şekilde bir çok çalışanı ve seveni dinlenen Cemaat bu noktada Erdoğan'a desteğini açık bir şekilde ilan etti. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'yi destekleyecek olan cemaatte bireysel bazda bir kopuş yaşanabileceği belirtiliyor

 Aleviler

Yüzlerce cemevi derneği ve Alevi yöre derneğinden oluşan Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleme kararı aldıklarını açıkladı.Ancak Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu başta olmak üzere bir çok kurum bu karara itiraz etti. Bu seçimlerde özellikle Kürt Alevilerin büyük bir kısmı ve Avrupa'da Alevi örgütleri HDP'yi destekleme kararı aldılar. CHP'nin listelere HDP gibi Alevi adaylar koyması neticesinde Türkiye'deki Alevi oyları ağırlıklı olarak HDP ve CHP arasında dağılacak

Hulusi Efendi Vakfı

Genel Merkezi Malatya'nın Darende ilçesinde olan vakıf, kurulduğu 1986 yılının ilk günlerinden beri hizmet ve faaliyetlerine buradan yön vermektedir. Başkanlığını H. Hamidettin Ateş'in yürüttüğü ve cemaat çevrelerinde Malatya'daki oylarını 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye verecekleri belirtiliyor

Cerrahiler

Ömer Tuğrul İnançer'in de bulunduğu grubun yaptığı sohbetlerde  Erdoğan'a yakın durduğu biliniyor.Bu seçimlerde AK Parti'yi desteklemesi bekleniyor

İnsan ve Medeniyet Hareketi

Bünyesinde eliden fazla dernek ve vakfın yer aldığı İnsan ve Medenieyt Hareketi AK Parti'ye verdiği desteğe devam ediyor ve bu seçimlerde de Erdoğan'ı destekliyor. Hareketin lideri Mehmet Güney, dün katıldığı televizyon programında bu desteğini açıkça ifade etti

 İslami Dayanışma Vakfı-Malatyalılar Grubu

 Kamuyounda Malatyalılar-İslami Dayanışma Vakfı yada Anadolu Platformu ismiyle bilinen grup. İslami Dayanışma Vakfı, 1993'de Malatya'da kurulan vakıf 1999'da açılan dava sonucunda dağıtıldı. Yeniden bir toparlanma sürecine girme mücadelesi veren, 28 Şubat mağdurlarından Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur'un  bırakılmasıyla "hassasiyetleriyle" toplantılarına devam ediyor. Vakıf üyeleri ağırlıklı olarak AK Parti'yi destekliyor.  Son dönemlerde gerek Milli İrade Platformu gerekse de Anadolu Platformu üzerinden AK Parti'ye çok sayıda destek çalışması yapan grup, Başbakan Ahmed Davutoğlu'na yakın danışmanlar üzerinde oldukça güçlü. Bünyesinde elliden fazla dernek bulunduran Anadolu Platformu  Başkanlığını Turgay Aldemir yürütüyor. Platform üyeleri, listelere en fazla milletvekili adayı sokan grup olarak biliniyor

Sivil Dayanışma Platformu

Bünyesinde 402 sivil toplum kuruluşunu barındıdan Sivil Dayanışma Platformu seçimelerde açıkça AK Parti'yi destekliyor ve bu noktada ilanlar hazırlıyor

TGTV

Bünyesinde 127 vakıf ve 6 dernek bulunduran Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) AK Parti'yi destekliyor

Davet ve Kardeşlik Vakfı

Türkiye'de İhvan çizgisini benimseyen bir hareket olarak bilinen ve bünyesinde otuz civarı dernek ve vakfın yer aldığı, aynı zamanda yoğun bir şekilde medrese çalışmaları yapan Davet ve Kardeşlik Vakfı camiası, 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'yi destekleyecek. Hareket bu desteğini açıkça 'Belli konularda eleştiri ve nasihat hakkı saklı kalma koşuluyla' 05.06.2015 tarihli 'Kamuoyuna Açıklama' metniyle duyurdu. Davet ve Kardeşlik Vakfı bu noktada Milli İrade Platformu, Ortak Akıl Platformu gibi destek ilanlarının altına imza attı. Davet ve Kardeşlik Vakfı camiasının başkanlığını ise Eğitimci-Yazar Recep Songül yürütüyor.

  TİME TÜRK