Çeçen Şehidler Böyle Uğurlandı-FOTO

Çeçen Şehidler Böyle Uğurlandı-FOTO

Zeytinburnu'nda suikast sonucu şehit edilen Çeçenler Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrasında Hakk'a uğurlandılar.

Zeytinburnu'nda Cuma günü uğradıkları silahlı saldırı sonucu şehit edilen üç Çeçen gazi Hamzat komutan lakaplı Musaevi Berkkhazh, Rustam Altemirol, Zavrbek Amriev'in cenaze namazları bugün öğle namazını müteakiben Fatih Camii'nde kılındı.

Namaz sonrasında cinayetler telin edilerek Rus terörünün Türkiye'de de faal olması kınandı.

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih02.jpg

Çok sayıda Türkiyeli Müslümanın katıldığı cenaze namazına Berkkhazh, Altemirol ve Amriev'in ailelerinin yanı sıra, İmkan-Der, Özgür-Der, İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu, Özgür Kudüs Platformu, Mazlumder, Hayder, Mustazaf-Der temsilcileri ve Türkiye'de yaşayan Çeçenler de katıldı.  Katliamın sorumlusunun Rusya ve işbirlikçi Kadirov yönetimi olduğu ifade edilirken, katillerin bir an önce bulunması için hükümete çağrı yapıldı.

Cenaze namazını Mazlumder yönetim kurulu üyesi Ramazan Beyhan kıldırdı. Namaz sonrasında Rus terörünü telin eden sloganlar atıldı. Tevhid bayraklarının yanı sıra Çeçen direnişçilerini temsil eden flama ve Çeçen şehiğtlerin resimleri de taşındı.

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih07_ridvan-kaya.jpg

"BİZ BU KARDEŞLERİMİZE ENSAR OLAMADIK!"

Cenaze namazından ardından Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya bir konuşma yaptı. Kaya, "Vahşi bir devlet terörünün kurbanı olan üç insanın cenazesi için burada toplandık. Bizler bu kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntılarını yeterince idrak edemedik. Bizler bu kardeşlerimize gerektiği gibi sahip çıkamadık. Biz bu kardeşlerimize ensar olamadık. Eğer biz bu kardeşlerimize gerektiği gibi sahip çıksaydık ve daha önce şehit edilenler için gerekli tepkiyi gösterseydik bu Rus katiller bu kardeşlerimizi şehit etmeye cesaret edemezlerdi. Bu kardeşlerimiz sahip çıkılmayı hak ediyorlardı. Onlar Rablerinin istediği gibi bir hayat yaşamak, özgür ve bağımsız topraklarda bu hayatlarını yaşamak için mücadele ettiler. Allah şehadetlerini kabul etsin." dedi.

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih09_murat-ozer.jpg

"HÜKÜMET KATİLLERİ BULMALIDIR!"

Rıdvan Kaya'nın ardından konuşan İmkan-Der Başkanı Murat Özer ise hükümete ve yetkililere seslendi: "Bu, Türkiye'de işlenen yedinci cinayet. Dünyanın başka ülkelerinde de Rusya bu kahpece ve kalleşçe cinayetleri işliyor. Ama her yerde elini kolunu sallayarak bu kadar rahat cinayet işleyemiyor. Avusturya'da benzer şekilde bir cinayet işledi Rusya. Avusturya hükümeti derhal bunu soruşturdu, işbirlikçi Kadirov hükümetinin azmettirici olduğuna hükmetti ve Putin'den Kadirovu teslim etmesini istedi. Bizim Türkiye'deki hükümetten talebimiz budur acilen bu soruşturmanın tamamlanıp katillerin bulunmasını istiyoruz. Buradaki Çeçenlerin güvenliğini sağlamak emniyet teşkilatının görevidir. Bu şehit edilen Çeçenlerin biri 1 aylık, biri 6 aylık biri de 1 yaşında olan çocukları var. Bu çocuklara ve ailelerine sahip çıkmamız lazım." şeklinde konuştu.

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih08_cemal-cinar.jpg

"CİNAYETLERE GÖZ YUMANLAR HESAP VERMELİ!"

İstanbul Mustazaf-Der Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu Başkanı Cemal Çınar da yaptığı konuşmada, "Allah kendi yolunda öldürülenlerin ölü olmadığını bize bildiriyor. İnşallah bu şehitler yeryüzünde şu anda kalpleri çalıştıkları halde izanı ve şuuru ölmüş insanların uyanışına vesile olur. Üç Çeçen kardeşimizi şehit edenler aslında bu kurşunları Türkiye'ye sıkmışlardır. Onlar Türkiye'nin misafiriydi. Basın işlenen bu cinayetleri yeterince görmediği gibi. Yöneticiler bunlarla ilgilenmedikleri için bunun hesabını vermek zorundalar." ifadelerini kullandı. 

1996'da Çeçen direnişine dikkat çekmek için Trabzon-Soçi seferini yapan Avrasya Feribotu'nu kaçıran grubun lideri Muhammed Emin Tokcan da cenaze namazındaydı. Tokcan, yaptığı konuşmada "Cinayetlerle korkutmaya uğraşıyorlar. Ama kimse korkmuyor. Her ölü daha çok insanı bir araya getiriyor. İstenilen olmayacak. Herkes daha güçlü bir şekilde bir araya gelecek. İstedikleri hedefe ulaşamayacaklar. Her cinayette daha da insanlar kalabalıklaşacak. Haksızlığa ve özgürlüğe karşı mücadelemiz sürecek." dedi.

Cenaze törenine katılan eski milletvekili Fethullah Erbaş da 3 Çeçenin katillerinin bulunması için Türkiye hükümetinin Rusya ve Çeçenistan'a baskı yapmasını istedi.

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih03.jpg

Eylem boyunca topluluk tarafından sık sık tekbir getirildi ve sloganlar atıldı: "Şehitlerin Kanı Katilleri Boğacak!", "Katil Rusya Kafkasya'dan Defol!", "Yaşasın Çeçenya Direnişimiz!", "Kafkasya'ya Selam Direnişe Devam!", "Kukla Kadirov Hesap Verecek!", "Çeçen Şehitlerimiz Onurumuzdur!"

Protesto sonrasında şehitlerin cenazeleri omuzlara alınarak cenaze araçlarıyla tekrar morga götürüldü. Şehitlerin annelerinin cenazeyi görme istekleri nedeniyle şehitlerin defin işlemi ailelerinin kararıyla daha sonra toprağa verilecek.

HAKSÖZ

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih04.jpg

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih05.jpg

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih06.jpg

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih11.jpg

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih12.jpg

cecen-sehitler-cenaze-namazi-fatih12_esleri.jpg
Şehitlerin eşleri ve çocukları...

 

haksöz