Çavuşoğlu'na Esad Sorusu

Çavuşoğlu'na Esad Sorusu

Çavuşoğlu, "Suriye'nin geleceğinde Esad'ın da yer aldığı tablo olursa...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,18. Doha Forumu kapsamında düzenlenen CNBC muhabiri Hadley Gamble moderatörlüğündeki yüksek düzeyli mülakat özel oturumunda soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, "Suriye'nin geleceğinde Esad'ın da yer aldığı tablo olursa bu sizin içinize siner mi?" sorusunu ise "Şu an yapmaya çalıştığımız şey, ülke için bir anayasanın oluşturulması. Bir anayasa taslağını kendileri oluşturmalı" diye yanıtladı. Ülkenin seçimlere hazırlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Bu süreç, Birleşmiş Milletlerin (BM) şemsiyesi altında olmalı. Kapsayıcı olmalı. Herkes hak sahibi olmalı. Suriye'deki ve Suriye'nin dışındaki herkesi kapsamalı, son yedi yılda yerlerinden edilen, benim ülkemdeki ve diğer ülkelerde mülteci olarak bulunanları kapsamalı. Güvenilir, şeffaf ve demokratik seçimler olmalı. Bu seçimlerden sonra Suriyeliler ülkeyi kimin yönetmesi gerektiğine karar vermeli."
'SEÇİMDE ESAD SEÇİLİRSE ONUNLA ÇALIŞIR MISINIZ?' SORUSUNA YANIT
Çavuşoğlu, Gamble'ın "Eğer bu seçimlerde Esad seçilirse onunla çalışır mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine "Eğer demokratik ve güvenilir bir seçim olursa o zaman herkesin bunu değerlendirmesi gerekebilir" dedi.
Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kayıtlarıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi: "İlgili ülkelerin istihbaratları ses kayıtlarını dinledi. Erdoğan'la birlikte ben de dinledim. Kayıtlarda cinayetin önceden planlandığını açıkça duyuyorsunuz."

 

 


FETÖ ve Fethullah Gülen'e ilişkin FBI tarafından birçok eyalette yürütülen soruşturmada ABD yasalarını nasıl ihlal ettiklerinin fark edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bizim beklentimiz çok net. İkili anlaşmalarımız var, uluslararası hukuk ortada. Bu kişi ve bu örgüte üye diğerlerini, 84 isimden oluşan listeyi, Türkiye'ye iade talebiyle ABD'ye sunduk" dedi. Çavuşoğlu, Gamble'ın "Bunun gerçekleşeceğine inanıyor musunuz?" sorusu üzerine, "En son Buenos Aires'te en son bir araya geldiğimizde ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi ancak somut adımları görmemiz gerek. Üzerinden neredeyse iki, hatta üç yıl geçti" diye konuştu.
Öte yandan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG hedeflerine yönelik yapmayı planladığı harekatın NATO müttefiki ABD'yi riske atıp atmayacağı yönündeki soruya Çavuşoğlu, "Neden NATO müttefiki Amerikalıları riske atmış olayım? ABD, PKK terör örgütünün koruyucusu mu? Olmamalılar. Sorun da bu. Neden (YPG/PKK'ya) bu kadar silah verdiler?" yanıtını verdi.