Çavuşoğlu: Ukrayna'da maalesef çuvalladık

Çavuşoğlu: Ukrayna'da maalesef çuvalladık

Avrupa Bilirliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği sürecinde maalesef Ukrayna'da çuvalladık” dedi.

Avrupa Bilirliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dünya'da 340, Avrupa'da 269 tane bulunan ve Türkiye'nin ilk Living-Lab (yaşam laboratuvarı) olan ‘Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Bakan Çavuşoğlu'nun yanı sıra Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ENoLL Başkanı Jarmo Eskelinen, AB Komisyonu DC Connect İnovasyon Bror Salmelin, Living Lab yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.

Programa gecikmeli olarak katılan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, katılımcılara özür dileklerini ileterek, "AB kriterlerine pek uymadı ama herkes gecikince Türk Hava Yolları'na bahane bulur. Fakat esas problem havaalanı. Bu havaalanı İstanbul'a yetmiyor. 3'üncü bir havaalanının ne kadar ihtiyacımız olduğunu çok iyi anlıyoruz" diyerek katılımcıları güldürdü.

Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nin Türkiye Bilişim ve Arge'sine önemli katkılar sağlayacağını ve örnek olacağını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, önemli bir projenin AB ile olan işbirliğinden AB Bakanı olarak mutluluk duyduğumu ifade etti.

Çavuşoğlu, dünyada hızlı bir değişimin olduğunu, ekonomide, ihracatta, üretimde yavaş yavaş bilim ve teknoloji alanının ortaya çıktığını dile getirdi.

"Ekonomi dengesinde de bir kayma olduğunu görüyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Bilim ve teknoloji alanında değişen gelişmeleri ülkemizin çok iyi yakalaması lazım. Mesela AB içinde bulunduğu bugün ki yaşadığı krizi fırsata çevirmeye çalışıyor. Karamsar olmamak lazım. AB tarihine baktığımızda AB yaşadığı bütün krizleri bir fırsata dönüştürmüş ve daha da güçlü çıkmıştır. AB'nin krizlerine rağmen ARGE'ye ayırdığı bütçeyi gördüğümüz zaman bunu örnek almak gerekiyor. Bugüne kadar geçtiğimiz 7 yıl için yaklaşık 50 milyar Euro bilim ve teknolojiye ayırmıştır. Bundan sonraki süreçte bütçesinin yüzde 3'ünü ARGE'ye, araştırmaya, İnovasyona, bilim ve teknolojiye ayırmıştır. Ülkemiz de artık bilim ve teknolojiye çok önem vermektedir. Türkiye'de artık bilim ve teknolojiye yüzde 0,53'ünü ayırıyordu. Şimdi ise yüzde 1'ini ayırıyor. 2023 hedeflerimize ulaşmak için ise inovasyona ağırlık vermemiz lazım" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ AB'YE TAM ÜYELİKTİR"

Türkiye'nin AB'ye üye olmak için her türlü gayreti gösterdiklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Cumhuriyetimizin en büyük çağdaşlaşma projesidir. Bu süreç zarfında AB ile bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Hedefimiz tam üyeliktir. O sebeple de Bir taraftan Türkiye ev ödevini yapacak bir taraftan da Avrupalı dosyalarımız da Türkiye'ye karşı siyasi engelleri kaldıracak. Son söz olarak ta Türkiye AB'ye üye olsun mu olmasın mı olacak" diye konuştu.

Avrupa Kıtası dünyanın en demokratik kıtası olduğunu hatırlatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "AB'de, Avrupa Konseyi ile birlikte en demokratik kurum; Avrupa kıtası en istikrarlı, en kalkınmış kıtadır. Ama AB genişleme politikası, komşuluk politikası ne olacak? Biz maalesef Ukrayna'da çuvalladık. Bunu kabul etmemiz lazım" dedi.

"Halka dokunmak çok önemlidir" diyen Bakan Çavuşoğlu, kuru kuruya dokunmanın her zaman yeterli kalmayacağını, halkın araştırma ve geliştirmeden yararlanacağı zaman siyasetçileri de her zaman baş tacı yapacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA