Çavuşoğlu:  Esad Yönetimi İle 2 Konuda Mutabıkız

Çavuşoğlu: Esad Yönetimi İle 2 Konuda Mutabıkız

Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nı yürüten Türkiye’nin Beşar Esad rejimi için bir tehdit olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG’nin Suriye’yi bölmek isteyen bir örgüt olduğu konusunda rejimle mutabıkız” diye konuştu.

TGRT Haber canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu, bine yakın YPG’linin etkisiz hale getirildiğini, tek bir sivilinse ölmediğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, sivil ölümüne dair elde tek bir kanıt varsa gösterilmesini de istedi. Konuşmasına şöyle devam etti: “Her askerimiz şehit olmaya hazır ancak biz gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Bu terör örgütü bitinceye kadar operasyon devam edecektir. Sur’da Şırnak’ta Silopi’deki hendek kazan PKK’lılara sahip çıkanlar şimdi siviller ölmesin adı altında bize engel olmak istiyor."

‘CIA özür diledi’

Çavuşoğlu ayrıca ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’in de Türkiye’den özür dilediğini öne sürdü: “Türkiye’yi kıskananlar veya karalamak isteyenler bizi DEAŞ’a destek vermekle suçluyor. John Kerry bir toplantıda DEAŞ’tan petrol aldığımızı söyledi. ‘Emin misin’ dedim, ‘Evet’ dedi. ‘Ben olayın peşini bırakmam’ dedim ve delil istedim. Her toplantıda kendisinden delil isteyince CIA bize Kilis Belediyesi’nin asfalt raporunu gönderdi. Resmi bir cevap verdik ve en sonunda CIA bizden yazılı olarak özür diledi.”

‘Suriye rejimiyle aynı çizgideydik’
Dışişleri Bakanı, Suriye’de, Beşar Esad yönetimiyle herhangi bir temasları olmadığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Biz rejime yönelik bir tehdit değiliz. Ama rejimin Guta ve İdlib’deki saldırıları durdurması lazım. YPG’nin Suriye’yi bölmek isteyen bir örgüt olduğu konusunda rejimle mutabıkız. Onlarla görüşen ülkelerin söylediği bu. En son Kudüs konusunda Suriye rejimiyle aynı çizgideydik. Herhangi bir temasımızın olmaması her konuda karşı fikirde olmamızı gerektirmez.”