Çavuşoğlu: Esad ile yola Devam Edilemeyeceğine İnanıyoruz

Çavuşoğlu: Esad ile yola Devam Edilemeyeceğine İnanıyoruz

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'nin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'nin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye ile ilgili hedefine ilişkin, "Bizim samimiyetle yapmaya çalıştığımız şeyin 3 amacı var. Bir an önce ateşkesin sağlanması, zor şartlardaki insanların kurtarılması, zor şartlarda yaşayan insanlara insani yardımın ulaştırılması ve siyasi çözüm sürecine geçilmesi." dedi.
 
Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) bakanlar düzeyinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıya katıldıktan sonra temasları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Müzakerenin, müzakerelere başlanması demek olduğunu bunun Esad'in kalacağını kabul etmek anlamına gelmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Cenevre'de de müzakereler vardı ve Cenevre'de müzakereler devam ederken rejimin de tavrı belliydi. Yani Esad kalsın. Ama esas muhaliflerin tutumu çok önemli. Bizim de tutumumuz net. Bizler, 600 bin insanı öldüren Esad ile Suriye'nin yoluna devam edemeyeceğine inanıyoruz. Muhalifler de aynı şekilde kabul edilemez buluyor. Dolayısıyla müzakerelere tekrar başlanması demek muhalefetin Esad'in kabul etmesi, ya da bizim Esad'in kalmasını kabul etmemiz anlamına gelmez. Cenevre'de de müzakereler vardı. O sürece ilaveten güven verici adımlar atılabilir. Ama siyasi müzakere olmadan siyasi bir dönüşüm ve siyasi bir çözüm olmaz. Bizim samimiyetle yapmaya çalıştığımız şeyin 3 amacı var. Bir an önce ateşkesin sağlanması, zor şartlardaki insanların kurtarılması ve zor şartlarda yaşayan insanlara insani yardımın ulaştırılması ve siyasi çözüm sürecine geçilmesi. Müzakerelerin başlaması. Ama kozmetik müzakereler istemiyoruz. Sonuç getirici gerçek anlamda müzakereler istiyoruz. Muhalefet bugüne kadar Suriye'nin siyasi geleceği ile ilgili vizyonunu bizlerle de dünya ile de paylaştı. Bugüne kadar rejimin ‘Esad kalsın' dışında bir vizyonu olduğunu göremedik. Ama bu tür müzakerelerde rejimin pozisyonu nedir? Ne istiyor? Bunu da muhalefet görecek kendi düşüncelerini de paylaşacak.” ifadelerini kullandı.
 
Toplantının temel çalışmalarından birini oluşturduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Bizler, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde Başbakanımız Binali Yıldırım ve tüm ekibimiz ile gerçekten hem Suriye'deki dramı bitirmek hem de bir çözüm bulmak için yoğun çaba sarf ediyoruz.” dedi.