Çavuşoğlu: Avrupa Ailesinin Bir Parçasıyız

Çavuşoğlu: Avrupa Ailesinin Bir Parçasıyız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Avrupa'da bir akıl tutulması olduğunu belirterek, "Ama biz inanıyoruz ki biz de bu ailenin parçasıyız bu akımlar bir gün tekrar tersine dönecek ve arzumuz geçmişte olduğu gibi vahim olaylar yaşanmadan bunu tersine çevirebilmek


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik reformlarla ilgili çok önemli hatırlatmalar, tavsiyeler var. Biz bunlardan rahatsız değiliz. Tam tersine çok mutlu olduk." diye konuştu.


Bakan Çavuşoğlu bu gibi yapıcı eleştirileri dikkate alıp faydalanacaklarını kaydetti. 

AVRUPA'DA AKIL TUTULMASI VAR

AB Bakanı olduğu dönemde de özellikle Karma İstişare Komitesi (KİK) ile TOBB un tek başına kurum olarak yaptığı çalışmalardan çok faydalandıklarını aktaran Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte de Dışişleri Bakanlığı olarak, Türkiye olarak desteğe ihtiyaçları olduğunu bildirdi.


Çavuşoğlu, Avrupa'da bir akıl tutulması olduğunu belirterek, "Ama biz inanıyoruz ki biz de bu ailenin parçasıyız bu akımlar bir gün tekrar tersine dönecek ve arzumuz geçmişte olduğu gibi vahim olaylar yaşanmadan bunu tersine çevirebilmektir. Biz de Türkiye olarak buna elbette katkı sağlayacağız." ifadesini kullandı.


"Avrupa bizim ailemizse, Avrupa’nın refahına, ekonomisine, ticaretine, güvenliğine ve sosyal yapısına katkı sağlamaya devam etmemiz gerekiyor." diyen Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin tekrar pozitif bir gündeme döndüğünü vurguladı.

İMAJIMIZIN ZEDELENDİĞİNİ BİLİYORUZ...

Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte reformcu kimliği tekrar ön plana çıkaracaklarını söyledi. 2012'den 2018'e kadar Türkiye'de yaşanılan olaylar sonucunda ve alınan tedbirlerin diğer ülkeler tarafından anlaşılamadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"İmajımızın zedelendiğini biliyoruz ama bunu düzeltmek de bizim elimizde. Yani algıyı değiştirmek bizim elimizde. Biraz kendimiz değişeceğiz biraz algıyı değiştirmek için çalışacağız. Bu ikisini başardığımız zaman tekrar o eski günlere döneriz. Bizim reforma, demokrasiye, hukuka, insan haklarına bağlılığımız tamdır."


Bakan Çavuşoğlu, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının tekrar güncellenmesi konusunda Eurochamber'da üstlendiği görev dolayısıyla TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na önemli görevler düştüğünü dile getirdi. 


Vize serbestisinin iş adamları için önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, buna benzer göç anlaşması gibi konularda olumlu adımlar atılabileceğini ve AB'den de olumlu sinyalleri gördüklerini ifade etti.


Çavuşoğlu, sivil toplum örgütleri ile ilişkilerin dış politika için önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Dışişleri Bakanlığı olarak ve AB Başkanlığı olarak tüm kurumlarımızda olduğu gibi sivil toplum örgütleriyle de yakın iş birliğimizi, temasımızı sürdürmemiz gerekiyor."


 


 


Kaynak : Ajanslar