Çavuşoğlu Açıkladı: Alman Vekillere İzin Verdik Çünkü...

Çavuşoğlu Açıkladı: Alman Vekillere İzin Verdik Çünkü...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'nın Alman vekillerin İncirlik'e giriş izni verdiğini doğruladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Jubeir ile Resmi Konutta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, dün Jubeir ile Londra'da Suriye toplantısına katıldığını ve Suriye muhalefetinin ortaya koyduğu vizyon belgesine olan desteklerini yinelediklerini ifade etti. Jubeir'in talebi doğrultusunda gerçekleşen bu ziyareti memnuniyetle kabul ettiklerini belirten Çavuşoğlu, bu vesileyle 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında telefon açarak Türkiye'ye desteğini bildiren mevkidaşına teşekkürlerini iletti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayan ilk liderlerden olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "O zor günlerde yanımızda olan Suudi Arabistan yönetimine ve halkına bir kez daha teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Çavuşoğlu, bugünkü baş başa görüşmelerinde bu konuyla ilgili konuk bakana bilgi verdiğini de söyledi.

Çavuşoğlu, Jubeir ile ikili ilişkileri de değerlendirdiklerini ve bu kapsamda iki ülke arasında ilişkileri bir üst seviyeye çıkardıklarını ve eş başkanlığını birlikte yürüttükleri, ekonomiden savunmaya kadar birçok alanı kapsayan koordinasyon konseyi kurduklarını anlattı. Bu konuları görüşmek için iki ülke arasında 8 komite oluşturdukları ve gelecek aylarda buna ilişkin ilk toplantıyı Türkiye'de gerçekleştirecekleri bilgisini veren Çavuşoğlu, amacın ikili ilişkileri daha da geliştirmek ve sağlamlaştırmak olduğunu vurguladı.

BÖLGESEL KONULARDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Bölgesel konularda tam bir görüş birliği içinde olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Bir an evvel ateşkesin sağlanması, siyasi dönüşümün sağlanması ve Suriye, Irak, Yemen'e istikrarın gelmesi en büyük arzumuz. Önümüzdeki süreçte de bu çabalarımızı birlikte sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'a hac döneminde aldıkları tedbirler ve sağladıkları imkanlar için de teşekkür eden Çavuşoğlu, bu sene 52 binden fazla Türk hacı adayının olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, gerek umre gerekse hac döneminde kutsal topraklara giden Türk vatandaşlarının ibadetlerini kolayca yapabildiğini ve kendilerini evinde hissettiğini kaydetti.

''İZİN VERDİK ÇÜNKÜ...''

Bakan Çavuşoğlu, İncirlik'e Alman milletvekillerinin ziyaretine izin çıktığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"İncirlik'i ziyaret için gerekli izni vermemiştik. Bunun da sebebi belliydi. Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için Almanya için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. Yani 'soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı. 'Biz istediğimizi yaparız, istediğimizi de alırız' anlayışının Türkiye için geçerli olmadığını da gördüler. Yani Türkiye'ye istedikleri gibi muamele edemeyeceklerini de anlamış oldular. Türkiye'ye yönelik olumlu adım atan herkese biz de adım atarız. Adam gibi davranan herkese biz de olumlu bakarız. Aksi yönde düşüncesi olana da gerekli cevabı veririz."