Çavuşoğlu: ABD  Garanti Verdi

Çavuşoğlu: ABD Garanti Verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,"ABD Fırat'ın batısında YPG'nin olmayacağı garantisi verdi" dedi. "Operasyonlardan sonra Fırat'ın batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz" diye de ekledi

TRT Haber'e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin "kırmızı çizgimiz" dediği Fırat'ın batısında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor" dedi. 

IŞİD ile mücadele konusunda güçlü bir stratejinin olması gerektiğini de ifade eden Çavuşoğlu, "DAİŞ ile mücedelede en güçlü ülke Türkiye" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Irak'ta IŞİD'den geri alınması için başlatılan Musul operasyonuna da güçlü şekilde destek vereceklerini söyledi.

İsrail'le normalleşme: "1-2 görüşme kaldı"

Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile Mavi Marmara saldırısı sonrası gerilen ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerde de sona yaklaşıldığını bir kez daha ifade etti. Çavuşoğlu, uzlaşmanın 'bir ya da iki görüşme mesafesinde' olduklarını söyledi.

Almanya'nın 'soykırım' kararı: "Amaçları Türkiye'ye ders vermeye çalışmak"

Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul eden kararı da Dışişleri Bakanı'na soruldu. Bakan Çavuşoğlu, "Amaçları Türkiye'ye ders vermeye çalışmak. Tarih bilgisi olmayan siyasetçilerin bu kararı alması bir ironidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki vize muafiyet süreciyle ilgili olarak da, "Avrupa'nın tutumları Türklerin Avrupa'ya olan güvenini azaltıyor. AB ile üyelik yolunda kararlı şekilde ilerliyoruz ve sonuç almak istiyoruz" dedi. Vize muafiyetinin verilmemesi halinde de geri kabul anlaşmasının devreye girmeyeceğini hatırlattı.

Rusya ile kriz: "Doğrudan görüşme yok"

Ve Türk hava sahasını ihlâl ettiği için düşürülen Rus uçağı sonrası kopan Türkiye-Rusya ilişkileri... Çavuşoğlu, Rusya ile doğrudan bir görüşmeleri olmadığını belirtti. "Rusya'daki Türkiye karşıtlığının sebebi medyada etkili olan Ermeni lobileri" diye de ekledi.

Kaynak: AA, TRT Haber