Çatışma batıya sıçradı

Çatışma batıya sıçradı

Uluslararası koalisyon, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabasına girmeye çalışan IŞİD'i vurmaya devam ederken Doğuda bazı mevkilerde gerileyen IŞİD batıdan kasabaya saldırmaya başladı.

Kobani'nin (Aynul Arab) batısında YPG güçleri ile IŞİD arasında çatışmalar başlarken, IŞİD kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürüyor.

Kasabanın doğusundaki Kani Arap mahallesine IŞİD'in çektiği iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

Al Jazeera'ya konuşan bir YPG yetkilisi de, IŞİD’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki YPG mensuplarını kuşatmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda bir IŞİD tankının vurulduğunu söyleyen YPG yetkilisi, IŞİD’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'yi almak için 20 günü aşkın süredir devam ettirdiği kuşatmaya en etkili hava saldırılarından biri pazartesi gecesi ve salı sabahı düzenlendi. Kasabanın merkezine sızmaya çalışan IŞİD güçleri hava saldırıları sonrasında doğu ve güneydeki birliklerini  kasaba girişinin biraz daha gerisinde konuşlandırdı.

Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor. Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliği' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.

Katliam korkusu

Sterk TV'ye konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, sivil bölgelerin IŞİD denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söylemişti.

IŞİD'in intihar saldırıları düzenlediğini de belirten Abdullah, "Katliam korkusu var. Dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı." demişti.

"Koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları" diyen Asya Abdullah, "Şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. Çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor her tarafları açık. Şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. Bu saldırıları durdurmadı." ifadelerini kullanmıştı.