Çankaya Mı, Dördüncü Dönem Mi?

Çankaya Mı, Dördüncü Dönem Mi?

Dünya basını yerel seçim sonuçlarına dün geniş yer ayırdı.

Gazeteler, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçimden zaferle çıktığını vurgulayarak cumhurbaşkanı adaylığına hazır olduğunu yazdı.

Financial Times: Erdoğan’ın yerel seçimlerde ilan ettiği zafer, yolsuzluk soruşturması ve bir dizi sızıntıdan sorumlu tuttuğu düşmanlarına muhtemel bir baskı olarak dönecektir. Bu, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına da hazır olduğunun ipuçlarını veriyor... Erdoğan, Gülencilere karşı yakında harekete geçeceğinin sinyalini de verdi.

New York Times: Seçim listelerinde Sayın Erdoğan’ın adı yoktu. Ama Erdoğan saldırganca bir seçim kampanyası yürüttü ve seçimleri hakkındaki yolsuzluk iddialarına, hatta iktidarda geçirdiği döneme ilişkin bir referandum çerçevesine soktu. Sonuçlar, muhtemelen iktidarda kalma süresini uzatmak isteyen Erdoğan’ın bu yıl cumhurbaşkanlığına aday olarak ya da parti için kuralları değiştirip dördüncü kez başbakanlığa aday olmaya cesaretlendirebilir.

Wall Street Journal: Türkiye Başbakanı Erdoğan, kritik yerel seçimlerden zaferle çıkmış gibi görünüyor.

TÜRKİYE KUTUPLAŞMAYLA KARŞI KARŞIYA

Le Figaro: Erdoğan, 60 yaşında hâlâ ülkenin en karizmatik ama en çok karşı çıkılan politikacısı. Bir grup tarafından ülkenin ekonomik kalkınmasını sağlayan lider, diğer grup tarafından ise İslamcı diktatör olarak tanımlanıyor.  Sonuçlar, Erdoğan’ın 2015’te sona erecek Başbakanlık görevinden sonraki stratejisinde de belirleyici olacak.

Corriere della Sera: Türkiye, Başbakanı’na sırt çevirmedi. Erdoğan skandallarla batmadı.

Spiegel: Erdoğan’ın seçim zaferi: “Bedelini ödeyeceksiniz.”

Polisin Gezi eylemcilerine yönelik sert müdahalesi, aralık ayından bu yana iktidarını sarsan yolsuzluk iddiaları, YouTube’a yüklenen ve kendisiyle iktidarını diktatörmüş gibi gösteren yüzlerce gizli tape, basına yönelik sansürü ve internete yönelik müdahalesine rağmen halk onu seçti. Erdoğan için açık bir destek olmasına rağmen, ülke kutuplaşmayla karşı karşıya. Uçurumlar derin, ancak anlaşılan Erdoğan bunu kapatmaya pek meraklı değil. Aksine, muhaliflerini ‘kaos yaydıkları’ ve ‘Türkiye’nin çıkarlarına ihanet ettikleri’ gerekçesiyle tehdit ediyor. “Bedelini bunun ödeyecekler” diye kükrüyor.

ERDOĞAN YENİLGİYİ DE YASAKLADI

Etnos: Erdoğan’ın ezici zaferi. Türk Başbakanı’nın seçmenlerinden rakiplerine atmalarını istediği “Osmanlı tokadı” atıldı ve acıttı. Gazeteden Nikos Meletis şu ifadeleri kullandı: Büyük bir seçim zaferini yönetebilmek, çoğu zaman o zaferin sağlanmasından daha zordur. Ya “mesajı” alıp adaletin bağımsızlığına ve ifade özgürlüğüne saygı göstererek, ülkesinde demokrasi ve normalleşmenin yeniden tesisine çalışacak ya da seçim zaferini skandalların, antidemokratik uygulamaların ve kibirli, tahakkümcü siyasetinin “aklanması” sayacak. İkinci seçenek hem Türkiye hem de kendisi için yıkıcı olur.