Çanakkale Boğazı'nda kaynağı belirsiz yakıt sızıntısı

Çanakkale Boğazı'nda kaynağı belirsiz yakıt sızıntısı

Çanakkale Bıoğazı'nda yaklaşık 20 gündür devam eden yakıt sızıntısının kaynağı tespit edilemedi

Çanakkale Boğazı'nda, 81 denizciye mezar olan Dumlupınar Denizaltısı batığının bulunduğu Nara Burnu Mevkii'nde bir aydır yakıt kirliliği görülüyor. Deniz dibinden yüzeye çıkıp yayılan yakıtın kaynağı ise merak konusu oldu.

Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerde uzun yıllardır kılavuz kaptan olarak görev yapan Cumhur Güvenç, Mayıs ayı sonlarında bir gemi ile Nara Burnu önlerinden geçerken, denizde yakıt kirliliği tespit etti. Bunu Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile Sahil Güvenliğe rapor etti. Başlangıçta, boğazdan geçen bir geminin sintine suyunu basması sonucu kirliliğin oluşmuş olabileceği düşünüldü. Ancak ilgili kurumlar, yaptıkları incelemede boğazdaki yakıt kirliliğinin kaynağını tespit edemedi.

Kılavuz kaptan Cumhur Güvenç, Nara Burnu önlerindeki yakıt kirliliği tespit etmesinin üzerinden günler geçmesine rağmen, görevli olarak bindiği gemilerle aynı bölgeden her geçtiğinde, aynı noktadan yüzeye yakıt sızdığını ve su yüzeyinde dağıldığını görmeye devam etti. Her geçişte yakıt sızıntısını fotoğrafladı, kameraya kaydetti. Yakıt sızıntısı ile Nara Burnu açıklarında 1953 yılında 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece saat 02.10'da Naboland adlı İsveç şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı arasında bağlantı kurdu. Koordinatlara göre, yakıt sızıntısı Dumlupınar batığının 500 metre kuzeyinden çıktığını belirten Güvenç şöyle konuştu:

"Bu durum kimseyi aldatmasın. Boğazda 20 metre derinliğe kadar akıntı kuzeyden güneye doğrudur. Ancak daha sonraki derinliklerde akıntının yönü güney kuzey şeklindedir. Ben yakıt sızıntısının Dumlupınar Denizaltısı'nın yakıt tanklarının 61 yıllık süre zarfında çürüyüp delindiğini ve bu tanklardaki yakıtın sızıntı yaptığını düşünüyorum. Yakıtın, batığın 500 metre ilerisinden çıkması dip akıntısıyla alakalıdır. Zaten yüzeye çıktıktan sonra yakıt yeniden Güney yönüne doğru yayılıyor. Bu tamamen benim yorumumdur. Ancak, boğazdan geçen bir geminin denize attığı atık varil, 24 Mayıs depreminden sonra yeraltı petrol kaynağı sızıntısı, ya da başka bir batıktan kaynaklanması olasılıklar arasında. Kesin sonuç ilgililerin yapacağı inceleme ve hazırlayacağı raporla ortaya çıkacaktır."

Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç ise, Dumlupınar Denizaltısının batmasının üzerinden 61 yıl geçtiğini belirterek, "Denizaltı battığında yakıt boşalıp gitmiştir. Çünkü denizaltıların yakıt tankları ters bir kutu şeklindedir. Denizaltı battığı zaman akaryakıt dağılmıştır. Dolayısıyla bu yakıt sızıntısı başka bir batıktan kaynaklanıyor olabilir" dedi.