Cameron ile Sisi Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Cameron ile Sisi Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

İngiltere Başbakanı Cameron, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın İngiltere'deki faaliyetlerine ilişkin soruşturmanın raporunu 2015 sonunda açıklayacaklarını söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cameron ile bir araya geldi. İngiltere Başbakanlığında yapılan görüşmenin ardından, iki lider ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Rus uçağının, Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düşmesine ilişkin, Şarm El Şeyh'i her yıl yaklaşık bir milyon İngiliz turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Cameron, "Uçuşların tekrar normal haline döndürülmesi için birlikte çalışmaya bağlıyız" dedi.

İngiltere Başbakanlığının, uçağın düşmesinin bombadan kaynaklandığına dair endişelerine de değinen Cameron, "Ben, aldığım istihbarat ve tavsiyeye dayalı hareket ediyorum. Ben ve uzmanlarım, Rus uçağını düşüren şeyin bir terörist bombası olduğundan emin değiliz" dedi.

Sisi rejiminin darbeyle göreve gelmesinin ardından Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) İngiltere'deki faaliyetleriyle ilgili olarak kendi talimatıyla başlatılan soruşturmaya da değinen Cameron, şöyle konuştu:

"Müslüman Kardeşler soruşturması bakımından, bu konuyu görüştük. Biz İngiltere'de insanları, yasaların dahilinde mi yoksa yasaların dışında mı olduklarıyla yargılıyoruz. Eğer insanlar şiddet mayalıyorsa, o zaman bu, yasayı çiğniyorlar demek oluyor. Böylece cezalandırılıyorlar. Soruşturma raporunu bu yıl sonunda açıklayacağız."

Sisi: İngiltere'nin endişelerini anlıyorum

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise "İngiltere'yi ziyaretim iki ülke ve halklar arasındaki güçlü ilişkileri açıkça yansıtıyor" dedi.

Mısır'ı ziyaret edenlerin güvenliği için, havaalanlarında güvenlik tedbirlerinin alındığından emin olunması kapsamında tüm dostlarıyla birlikte işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Sisi, "Tüm güvenlik süreçlerinin yeterliliğinden emin olunması için İngiliz dostlarımızın 10 ay önce Şarm El Şeyh Havaalanı'na ekip gönderme istediği talebi geldiğini söylemek istiyorum. Endişelerini anladık. Çünkü Mısır'daki vatandaşlarının güvenlikleriyle gerçekten ilgileniyorlardı. Ekipler geldi ve onlarla işbirliği yaptık. Güvenlik hareketlerini kontrol ettiler ve bu konuda memnundular" diye konuştu.