Çalışanların İş Durdurduğu Renault ve Tofaş'da Üretime Ara Verildi

Çalışanların İş Durdurduğu Renault ve Tofaş'da Üretime Ara Verildi

Renault fabrikası, işçilerin zam talebiyle üretimi durdurmasının ardından 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar fabrikayı tatil ettiğini açıkladı.

Renault fabrikası, işçilerin zam talebiyle üretimi durdurmasının ardından 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar fabrikayı tatil ettiğini açıkladı. Bir diğer otomotiv üreticisi Tofaş ise kısa mesaj yolu ile üretimi durdurduğunu bildirdi.

YÜZDE 60 ZAM İSTİYORLAR

İşçilerin, Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bosch fabrikasında toplu sözleşmede verilen yüzde 60 zammın kendileri için de uygulanması amacıyla dün gece saat 00.00'da başlattığı eylem devam ediyor. Vardiyalarına girmeyerek fabrikada üretimi resmen durduran işçiler, fabrika yönetimi zam taleplerine olumlu yanıt vermediği sürece eylemlerini sürdüreceğini kaydetti.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Gün boyu yürütülen görüşmeler sonuçsuz kaldı. Fabrika önünden ayrılmayan işçiler, taleplerini yineledi. Bunun üzerine fabrika yönetimi, fabrikayı 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar tatil ettiğini belirterek, işçilerin dağılmasını istedi. İşçiler ise, fabrika önünden ayrılmayacaklarını belirttiler

TOFAŞ'DA ÜRETİMİ DURDURDU

Benzer şekilde işçilerin eylem yaptığı Tofaş fabrikasının da üretimi durdurma kararı aldığı öğrenildi. Tofaş'ta çalışanlara gönderilen kısa mesajda şu ifadelere yer verildi: "Değerli çalışma arkadaşlarımız, şirket yönetiminin kararıyla bugün saat 21.30'dan itibaren üretime ara verilmiştir. Aynı saatte hareket ile 4 nolu kapıdan servis organizasyonu planlanmıştır. 16 Mayıs Cumartesi yapılması planlanmış olan fazla mesai çalışması da yapılmayacaktır. Üretime başlangıç tarihi konusunda sizlere bilahare duyuru yapılacaktır. Bunun dışında, çalışması gerekli görülen personelimiz yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir."

MESS'TEN İŞÇİLERE MESAJ

Bu arada, MESS Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Celal Betil'in imzası ile yapılan açıklamada işçilerin suç işlediği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Son günlerde özellikle Bursa'da kurulu üye işletmelerimizde yaşanan gelişmeler MESS Yönetim Kurulu ve Üyeleri tarafından dikkatle ve hassasiyetle takip edilmektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren üyelerimiz Oyak Renault Otomobil Fab. A.Ş. ve Tofaş Türk Otomobil Fab. A.Ş. işyerlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki eylemlerle birlikte olaylar maalesef yasadışı bir boyuta ulaşmıştır.

##7310427##

İŞVERENLERE GÖRE TALEPLER HAKSIZ

Üye işletmelerimizi kapsayan 2014-2017 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmeleri birkaç ay gibi kısa bir süre önce 3 yıl için imza altına alınmıştır. Bu tür eylemler yoluyla 3 yıllık süre için bağlayıcılığı olan Grup TİS şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulması yasadışıdır. İmzalanan grup toplu iş sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı hususu MESS Genel Kurulu tarafından da teyid edilmiştir. Üyelerimize ait işyerlerindeki yasadışı eylemin bir an önce sona erdirilerek, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi her şeyin ötesinde ülkemizin menfaati için gerekmektedir. Bu itibarla tüm çalışanlarımızı sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, işyerlerine ve milli ekonomiye zarar veren yasadışı eylemlere derhal son vermeye davet ediyoruz."