Çadır kentler çatışmalardan kaçanların sığınağı

Çadır kentler çatışmalardan kaçanların sığınağı

Ukrayna'nın doğusunda ordu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında devam eden çatışmalarından kaçan halk, Volnovaha'daki başta olmak üzere kurulan çadır kentlere sığınıyor.

Ukrayna'nın doğusunda ordu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında devam eden çatışmalarından kaçan halk, Volnovaha'daki başta olmak üzere kurulan çadır kentlere sığınıyor.

Donetsk-Mariupol yolu üzerindeki ilçelerden olan Volnovaha'nın dışında kurulan çadır kent, kapılarını AA ekibine açtı.

Çatışmalardan dolayı evlerini kaybeden, gidecek yeri olmayan Ukraynalıların sığındığı çadır kentte, ortalama 100 kişiye geçici konaklama imkanı tanınıyor. Çadır kente gelen Ukraynalılar, burada ihtiyaçları karşılandıktan sonra gitmek istedikleri yerlere yine burada görev yapan kişilerce gönderiliyor.

Çadırkentte misafirlerin konakladığı yerlerin yanı sıra yemekhane, hastane ve duş olarak kullanılan çadırlar bulunuyor. Etrafında duvar ya da tel örgülerin bulunmadığı çadır kentte, özellikle çatışmalardan etkilenen küçük yaştaki çocuklara psikolojik destek veriliyor.

Çadırkentin sorumlusu Mazur Aleksey Sergiyeviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentin kurulduğu 10 Temmuz'dan itibaren toplam 453 kişiye hizmet verdiklerini söyledi. Çadır kentte halen 91 kişinin olduğunu ifade eden Sergiyeviç, başta Gorlofka, Şahdorsk, Makeyevka, Snijnoye, Torez ve Luhans olmak üzere çatışma bölgelerinden kaçan kişilerin kendilerine sığındıklarını anlattı. Burada misafirlerin  ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından nereye gitmek istediklerini sorduklarını ve aldıkları cevaba göre kişilerin ulaşım masraflarını karşılayarak 3 gün içerisinde istedikleri yere gönderdiklerini belirten Sergiyeviç, gidecek yeri olmayanların da kalıcı çadır kentlere gönderildiklerini söyledi. Sergiyeviç, 2'si hemşire 25 personelin hizmet verdiğini de kaydetti..

Uzatılan mikrofona çekindikleri için konuşmayan çadır kent sakinleri ise çatışmaların ardından geldikleri bu yerde mutlu olduklarını, gidecekleri yeni yerlerde yaşadıkları sıkıntıları unutarak hayata yeniden başlamak istediklerini ifade ettiler.

Mariupol'de Kızılhaç yardım dağıtıyor

Mariupol'ün merkezindeki bir bina, Kızılhaç tarafından dağıtılan yardımlar için kullanılıyor. Çatışmaların başladığı günden itibaren Mariupol'e gelen kişi sayısının 100 bini geçtiğini anlatan Kızılhaç görevlilerince, ihtiyacı olan ailelere makarna, şeker, konserve ve un gibi temel gıda maddelerinin dağıtımı yapılıyor.