" Büyükelçiliği 2019'a Kadar Kudüs'e Taşıyacağız"

" Büyükelçiliği 2019'a Kadar Kudüs'e Taşıyacağız"

İsrail meclisi Knesset'te konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, büyükelçiliklerini 2019'un sonuna kadar Kudüs'e taşıyacaklarını açıkladı.

İsrail meclisi Knesset'te konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, büyükelçiliklerini 2019'un sonuna kadar Kudüs'e taşıyacaklarını açıkladı.


ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararının mimarlarından biri olan Pence, İsrailli milletvekillerine hitabında, ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma işlemini 2019 sonuna dek gerçekleştireceğini duyurdu. ABD Başkan Yardımcısı'nın konuşmasını Kudüs'teki Aksa'nın posterini açarak protesto eden Arap milletvekilleri ise karga tulumba genel kuruldan çıkarıldı.


Kudüs kararıyla tarihe gömülmüş gözüken barış görüşmeleri için yeniden başlaması çağrısı yapan Pence "Artık öğrenildi ki, İsrailliler barış istiyor. İsrail halkı bunun bedelini çok iyi biliyor" dedi. Filistin liderlerine 'barış masasına dönmesi gereken taraf' olarak hitap etti.


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun baş hedefi olan İran ve yok etmek istediği nükleer anlaşmaya da değinen ABD Başkan Yardımcısı, 'felaket' diye söz ettiği anlaşmaya bundan sonra Trump yönetiminin onay vermeyeceğini belirtti. ''Benden tüm İsraillilere olanca ciddiyetiyle bir söz: İran'ın nükleer silah edinmesine ABD asla izin vermeyecek'' diyen Pence ''İran'ın nükleer programı ve balistik füze programına etkili ve kalıcı kısıtlamalar getirmekte kararlıyız'' diye ekledi.


'SİYONİZM TARİHİNDE DÖNÜM NOKTASI'


Pence'den önce kürsüye gelen Netanyahu da Trump'ın Kudüs kararının Siyonizm tarihinin en önemli, en belirleyici anlarından biri olduğunu söyledi. Pence'i de ''Sizin kadar Yahudi halkına bağlı başka bir ABD Başkan Yardımcısı olmadı'' diye övdü.


PROTESTOCU VEKİLLER ZORLA ÇIKARILDI, 'İSRAİL DEMOKRASİSİNİ' ÖVDÜ


Öncesinde İsrail'in üçüncü büyük partisi olan Ortak Arap Listesi, 'ırkçı' diye nitelediği, 'istenmeyen misafir' ilan ettiği Pence'in meclise hitabını boykot edeceğini duyurmuştu. ABD Başkan Yardımcısı konuştuğu sırada protestoda bulunan Arap vekiller zorla dışarı çıkarıldı. Vekillerin salondan atılmasıyla 13 koltuğun boş kaldığı gözlendi. ABD Başkan Yardımcısı, protestonun susturulmasının ardından kaldığı yerden devam etti ve İsrail'in 'canlı demokrasisini' övdü.


 


Kaynak : Sputnik