"Bütün Dünya Trump’ın İran’a Karşı Sert Tutumundan Mutlu Olmalıdır"

"Bütün Dünya Trump’ın İran’a Karşı Sert Tutumundan Mutlu Olmalıdır"

Suud Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr Almanya’nın “Der Spiegel” dergisine verdiği röportajda, Trump ve kabinesinin politikalarına destek verdiğini belirterek İran’ı teröristlerin en büyük destekçisi olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyr Almanya’nın “Der Sriegel” haftalık dergisine verdiği röportajda Amerika Başkanı Donlad Trump başkanlığında uluslararası güvenlik politikalarının geleceği hakkında şunları söyledi: ‘Benim bu konuda bir korkum yok. Biz bu konuda çok iyimseriz ve Amerika ile eskisinden daha fazla iş birliği içerisinde olmayı bekliyoruz.

Trump, akılsızca işler yapan ve sadece kurgulayan biri değil ve o çok pragmatik bir kişilik.’

Adil El-Cübeyr Trump’ın kabine üyelerini liyakatli ve çok tecrübeli kişiler olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: ‘Amerika’nın yeni başkanının kendisi, Amerika’nın onun cumhurbaşkanlığı liderliğinde dünyada güçlü bir rol oynayacağını, IŞİD teröristleriyle mücadele edeceğini ve İran’ı daha güçlü bir şekilde kontrol edeceğini ortaya koymuştur ve bunların tamamı bizim de hedefimizdir.’

El-Cübeyr sözlerinin devamında Donald Trump’ı Amerika’nın eski Başkanı Ronald Reagan ile kıyaslayarak şu ifadelerde bulundu: ‘Reagan’ın 1980 yılında Amerika Başkanlığı açıklandığında bütün dünya ve herkesten daha çok Avrupa, bir nükleer savaş çıkmasından korkuyordu. Peki daha sonra ne oldu? Reagan Sovyetler Birliğinin gelişmesini ve yayılmasını önledi ama her zaman uluslararası toplumla birlikte hareket etti ve sonunda Moskova ile silahların kontrolü hakkında bir anlaşma imzaladı. Onun hakkındaki kötü beklentiler doğru çıkmadı ve şimdi bunun benzeri bir durum Trump için de meydana gelmiştir.

Arabistan Dışişleri Bakanı röportajının devamında Trump’ın çoğunluğu Müslüman olan yedi ülke vatandaşının Amerika’ya girişini yasaklayan kararını destekleyerek, ‘Arabistan, Washington’un Amerika’yı güvenli kılmak adına bu ülkeye girenleri kontrol etmek istemesi konusunda aldığı kararlara saygı duymaktadır’ dedi.

Adil El-Cübeyr Trump’ın aldığı bu kararın Müslümanlara karşı olmadığını iddia ederek şu ifadelerde bulundu: ‘İslam genel olarak dünya genelinde terör kaynağı olarak sayıldığı takdirde doğal olarak biz de endişeleniyoruz. İslam barışçıl bir dindir ve İslam’a karşı genel bir kınama yapılmamalıdır.’

El-Cübeyr konuşmasının başka bir bölümünde İran’ın dünyada terörizmin en büyük destekçisi olduğunu belirterek, Amerika’nın İran’ı daha fazla kontrol etmek için aldığı kararların anlaşılabilir olduğunu ifade etti ve bütün dünyanın Trump’ın İran’a karşı sıkı ve katı duruşundan dolayı mutlu olması gerektiğini belirtti.

Arabistan Dışişleri Bakanı ayrıca Suriye’nin geleceğinde Esad’ın bulunmasını reddederek şu ifadelerde bulundu: ‘Ben böyle bir şeyi ne tasavvur edebiliyor ne de istiyorum. Biz bu konuyu asla kabul etmemeliyiz. Doğal olarak bizim bir siyasi ve geçiş sürecine ihtiyacımız var ama bu sürecin liderliği Esad tarafından olmamalıdır.’