Bush'a  Ayakkabı Fırlatan Gazeteci: İşkence Gördüm

Bush'a Ayakkabı Fırlatan Gazeteci: İşkence Gördüm

2008'de Irak'ı ziyaret eden ABD'nin o dönemki başkanı George W. Bush'a ayakkabı atarak protesto eden Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, Irak seçimlerinde aday olma sebebini anlattı.

2008'de Irak'ı ziyaret eden ABD'nin o dönemki başkanı George W. Bush'a ayakkabı atarak protesto eden Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, Irak seçimlerinde aday olma sebebini anlattı.


Bağdat'ta önceki gün konuşan El Zeydi, olaydan sonra yaşadıklarından, gördüğü işkencelerden ve sürgüne zorlanışından bahsetti. Zeydi "Olayın ardından sürgüne gitmeye zorlandım. Irak'tan ayrıldıktan üç ay sonra dönmeyi denedim. 20 Şubat 2011'de geri geldim. Irak'ta kalmak ve protestolara katılmak istiyordum. Sonra ne mi oldu? Erkek kardeşimle birlikte tutuklandım ve üç gün hapiste kaldık. Açlık grevi yapınca bıraktılar."


Zeydi serbest kaldıktan sonra da nereye gittiyse takibe uğradığını belirtti ve bunun üzerine Lübnan'a gitmek zorunda kaldığını ifade etti.


Aday olma sürecinde kimsenin fikrini almadığını ve kendisinin karar verdiğini belirten El Zeydi, “Irak'taki bu sefil durumu değiştirmek zorunda olduğumu düşündüm” dedi.


"Bush olayını istismar etmeyeceğim"


Bush'u protesto edişini asla istismar etmeyeceğini vurgulayan El Zeydi, “Bu Irak halkı adına yapılan bir eylemdi” ifadesini kullandı.


Aralık 2008'de Bağdat'ı ziyaret eden ABD Başkanı George Bush, o dönem başbakan olan El Maliki'yle birlikte yaptığı basın açıklaması sırasında El Zeydi'nin ayakkabı atarak gerçekleştirdiği protestoyla karşılaşmıştı. El Zeydi ayakkabıyı atarken “Bu sana Irak halkının veda öpücüğü köpek! Bu Irak'ta öldürülenlerin, öksüz, yetim ve dulların vedası” diye bağırmıştı.


O dönem üç yıl hapse mahkum edilen El Zeydi, 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra Beyrut ve Avrupa'ya gitmişti. Irak'a yakın zamanda dönen El Zeydi, seçimlerde milletvekili adayı oldu.


 


Kaynak : Habersol