Bulgaristan Türkiye'ye Gaz Boru Hattı Döşüyor

Bulgaristan Türkiye'ye Gaz Boru Hattı Döşüyor

Bulgaristan, Türkiye'ye doğalgaz boru hattı inşa edilmesi işinin alt yap işlemleri için ihaleye çıkıyor

Bulgaristan devlet şirketi "Bulgartransgaz" Bulgaristan ve Türkiye arasında doğalgaz boru hattının inşası için bir danışmanlık firması aradığını bildirdi.

Bulgaristan’ın Trud" gazetesindeki habere göre, bu amaçla seçilen firma gaz boruları döşenmesi için muhtemel yolları belirleyecek, projesini yapacak ve inşaat maliyetini hesaplayacak. Bunun yanında projeyi üstlenen şirket piyasanın bu hatta olan ihtiyaçlarını ve gaz boru hattının potansiyel faydalarını değerlendirmesi de gerekiyor.

Bulgaristan ve Türkiye arasında gaz tedarik sistemlerini bağlayacak bir boru hattı inşası fikri altı yıl önce tartışılmaya başlandı, ancak bugüne kadar Sofya ve Ankara hat inşaatı konusunda herhangi bir anlaşma sağlayamadı.

Ön tahminlere göre Bulgar hududunda bu hattın maliyeti yaklaşık 68 milyon Euroya mal olacak. Türkiye devlet şirketi Botaş’ın bu projeye katılmasını istemiyor.

Şu anda Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye yılda yaklaşık 14 milyon metreküp Rus doğalgazının akımı sağlanıyor. Yeni gaz hattı yılda gaz 3-5 milyar metreküp doğalgazın akmasını sağlayacak.

Ankara yakın zamana kadar Balkanlar’da inşa edilmesi planlanan "Güney Akım" inşaatına ilgi gösteriyordu. Ancak AB yetkilileri bu projeyi askıya aldıktan ve Rusya ile Türkiye yeni gaz hattı anlaşması imzaladıktan sonra durum değişti.

Türkiye’nin bundan sonra Bulgaristan üzerinden yeni gaz hattına sıcak bakıp bakmayacağı belli değil.