Bugün Görüşülüyor Kim Neyle Suçlanıyor?

Bugün Görüşülüyor Kim Neyle Suçlanıyor?

CHP’nin önergelerinin reddi; AK Parti’nin önergesinin ise kabulü durumunda tek soruşturma komisyonu kurulacak. Meclis Başkanlığı gruplardan komisyona 15 üye için üç katı; yani 45 isim bildirilmesini isteyecek. Bu isimlerin konuya ilişkin görüş beyan etmem

TBMM’de bugün 17 Aralık operasyonu kapsamında haklarında fezleke hazırlanan 4 eski bakan, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler hakkında Meclis soruşturması açılıp açılmayacağına karar verilecek.

ÖNERGELER AYRI AYRI GÖRÜŞÜLECEK

Saat 14.00’te görüşülmeye başlanacak soruşturma önergesi görüşmeleriyle ilgili grup kararı alınamadığı için parti grupları kullanılacak oya ilişkin resmi talimat veremeyecek. CHP’nin 4 eski bakan hakkındaki 4 ayrı önergesi ile AK Parti’nin tek önergesi ayrı ayrı görüşülecek.

20 DAKİKALIK SAVUNMA

Söz konusu bakan da savunmasını yapacak. Konuşmalar 10’ar dakika olacak. Bakanlar da böylece ikişer kez kürsüye gelerek 10’ar dakikadan toplam 20 dakika içinde kendini savunacak. Gizli oylama da dikkate alındığında çalışmanın gece yarısı tamamlanması bekleniyor.

8 BİN 85 PUL HAZIR

Meclis, gizli oylamaya toplam 539 milletvekili dikkate alınarak hazırlık yaptı. Bunun için her milletvekiline her önerge için 1 zarf ve 3 pul verilecek. Vekiller kabul için beyaz, ret için kırmızı, çekimser için de yeşil pulu zarfa koyup sepete atacak. Bu işlem için, her defasında milletvekillerinin zarfa koymadıkları pulları yanında götürebilecekleri hesaba katılarak 8 bin 85 pul hazırlandı.

BÜTÜN GÖZLER 76 AK PARTİLİ'DE

Önergenin kabul edilebilmesi için kabul oylarının 276’yı bulması gerekiyor. Meclis’te muhalefet blok olarak oy kullanırsa, 131 CHP, 52 MHP, 27 HDP ve 2 BDP oyu ile birlikte 212 beyaz oy çıkabiliyor. Bu nedenle komisyonun kurulabilmesi için en azından 76 AK Parti milletvekilinin daha “beyaz” bloğuna destek vermesi gerekiyor. Ancak bu durumda önerge kabul edilebiliyor.

KİM NE İLE SUÇLANIYOR?

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet”, “resmi belgede sahtecilik” ve “rüşvet”

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: “Resmi belgede sahtecilik”, “nüfuz ticareti”, “rüşvet” ve “gizliliğin ihlali”

Eski AB Bakanı Egemen Bağış: “Nüfuz ticareti” ve “rüşvet”

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: “Nüfuz ticareti” ve “görevi kötüye kullanma”

ÖNERGELER KABUL EDİLİRSE...

CHP’nin önergelerinin reddi; AK Parti’nin önergesinin ise kabulü durumunda tek soruşturma komisyonu kurulacak. Meclis Başkanlığı gruplardan komisyona 15 üye için üç katı; yani 45 isim bildirilmesini isteyecek. Bu isimlerin konuya ilişkin görüş beyan etmemiş, tarafsız olması gerekecek.