Bugün 21 Eylül, hicri yeni yıl

Bugün 21 Eylül, hicri yeni yıl

Bugün 21 Eylül 2017 Perşembe. Kameri olarak 1 Muharrem 1439. Yani Hicri Yılbaşı.

Hicri yeni yılımız mübarek olsun. Hayırlara vesile olsun inşallah. Dilerim gelecek günlerimiz geçen günlerimizi aratmaz. Servet ve iktidarı halklar ve ülkeler arasında evirip çeviren, kuyudaki Yusuf’un Rabbi olan, kadir-i mutlak ve bir olan, kadere, rızka, ecele hükmeden Allah bizim ellerimizle zalimleri cezalandırır ve mazlumlara yardım eder. 

Bugün 21 Eylül 2017 Perşembe. Kameri olarak 1 Muharrem 1439. Yani Hicri Yılbaşı.

Hicri takvimin aylarını bir daha okuyalım. Ezberleyelim isterseniz. Dikkat ederseniz bu ay isimlerinin 4’ü tekrarlanan isimlerle anılıyor. 7’si insan ismi. Tekrarlananların dışında sadece Zilkade ve Zilhicce insan adı olarak kullanılmıyor. 1-Muharrem (Haram kılınmış), 2- Safer (Sefer, yolculuk), 3-Rebiülevvel (İlkbahar), 4- Rebiülahir (Sonbahar), 5-Cemaziyelevvel (İlk çorak), 6- Cemaziyelahir (Son çorak), 7- Recep (Saygı, onur), 8- Şaban (Dağılmış, yayılmış), 9-Ramazan (Yanma, sıcak olma), 10- Şevval (Yükselmiş), 11-Zilkade(Barışı sahiplenen), 12- Zilhicce (Hacca sahiplenen).

Biliyor olmalısınız, mealen “Ay ve Güneş Allah’ın iki şeairidir” diye bir ayet var. Bizde, günlük ibadetler Güneş’e göre, aylık ve yıllık ibadetler Ay’a göre yapılır.

Osmanlı’da 3 takvim birden kullanılırdı. “Hicri”, “Rumi” ve “Miladi”. Tek Parti döneminde, CHP’nin “umdelerinden olan “6 Ok”taki Laiklik ilkesi bahane edilerek, “takvim inkılabı” ile Miladi takvime geçilmedi, “İslami olan” yasaklandı. Bunu bilerek CHP’ye oy verenlerin Hicri yeni yıllarını tabii ki tebrik etmiyorum. Ama onların bazıları yine de folklorik olarak “Muharrem orucu” tutacaklar. Ve yine biliyorum ki, “Hızır” ve “İlyas” aleyhisselamın buluştukları günü bir festival havasında kutlayacaklar ve “Hıdırellez” şenliklerinde “alambaç” yakacaklar! 

Tabi bu ay yine Kerbela ile ilişkili bir ay. Aşura da yine bu ayla ilgidir. Aşura ile ilgili, insanlık tarihinde on önemli olaydan söz edilir.

Yazının devamı için...