Budist ve Müslümanlardan Siyonistlere Ortak Tepki

Budist ve Müslümanlardan Siyonistlere Ortak Tepki

Endonezya'nın önde gelen Müslüman ve Budist toplumunun kanaat önderleri İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerine tepki gösterdi.

Endonezya'nın Müslüman sivil toplum kuruluşlarından Muhammadiyah Cemaatinin Merkez Yürütme Başkanı Dadang Kahmad yaptığı açıklamada, İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Uygulanan tutumu Muhammadiyah olarak sert bir şekilde kınıyoruz." dedi.

Mescid-i Aksa’ya ibadetini yapmak isteyen herkesin rahatça girebilmesi gerektiğini ifade eden Kahmad, "İsrail askerlerinin Filistin halkına gerçekleştirdiği müdaheleler sonucu yaralanan ve ölenler oldu. İsrail’in bu durumunu yakından takip ediyoruz. Burada insan hakları ihlali söz konusudur." diye konuştu.

"İnsan haklarını ihlale giriyor"

Nahdlatul Ulema Başkanı Aizzudin Abdurrahman da İsrail’in takındığı tavra sert tepki göstererek, "İsrail’in Mescid’i Aksa’da yaptığı ihlalleri kınıyoruz. Bu tutum kesinlikle insan haklarını ihlale giriyor. Dinler için sembol olan Mescid-i Aksa’da her dinden insanlar gibi Müslümanların da rahatça ibadetlerini yerine getirme özgürlükleri bulunuyor. Bu özgürlük İsrail tarafından engellenemez." dedi.

"Mescid-i Aksa’da olanlar insanlık bakımından kesinlikle kabul edilemez’"

Endonezya'da faaliyet gösteren ve merkezi Japonya'da bulunan Budist sivil toplum kuruluşu Nichiren Shoshu Derneğinin Başkanı Suhadi Sendjaja, Mescid-i Aksa’da Müslümanların İsrail'den gördüğü muamelenin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

İnsan haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Sendjaja, şunları kaydetti:

"Her insanın hür iradesi vardır. Bu irade zorlamalarla insanın elinden alınamaz. Biz Budistler olarak, tüm dini gruplarla insanlığın birleşmesi, hoşgörünün gelişmesi ve İsrail’in yaptığı gibi gerilimlerin tekrar yaşanmaması iş birliği yapmaya her zaman hazır olacağız." ifadelerini kullandı.