Bu testi geçemeyen şoför olamayacak

Bu testi geçemeyen şoför olamayacak

İzmir'de yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servislerde şoför olarak çalışacak kişilerin, uyuşturucu testi ve kişisel eğitimin de aralarında bulunduğu bir dizi şartı yerine getirmesi gerekiyor.

zmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve ilgili meslek odalarının önerisiyle, ticari yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servislerde çalışacak şoförler için bazı kriterleri taşımayı ön koşul olarak koydu.

Yürürlükteki mevzuata göre sürücü belgesi ve uygun SRC belgesine sahip kişilerin İzmir'de ticari yolcu taşımacılığı yapılan araçlarda şoför olarak çalışabilmesi için sabıka kaydı, uyuşturucu ve keyif verici madde kullanımına ilişkin rapor, trafik kurallarına uyumunu gösteren ceza durumu belgesi ile kriterlere uyumunu ispatlama ve kişisel eğitimden geçme şartı aranmaya başlandı.

Belge 2 yılda bir yenileniyor

Ehliyetini, sabıkasızlığını ve trafik ceza durumunu gösterir belgeyle birlikte başvuranların uyuşturucu bağımlılığı testine tabi tutulduğu sistemde, adaylar daha sonra şoförlüğe uygunluğunu gösterir psikoteknik testten geçiriliyor. Son olarak hem trafik kuralarına uyum hem de öfke kontrolü ve müşteriyle ilişki konularını kapsayan kişisel eğitimden geçirilen şoför adayları, her iki yılda bir yenilenen bu süreç sonunda İzmir'deki ticari yolcu taşımacılığı yapılan araçlarda şoför olarak çalışabilmek için izin belgesine sahip oluyor.

"Ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı"

İzmir Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir'de taksi ve taksi dolmuş esnafı olarak yaklaşık 1 yıl önce başlattıkları uygulamada 5 bin şoförün testten ve eğitimden geçirildiğini bildirdi.

Şoförlük için ortaya konulan şartları yerine getiremeyenlerin ticari yolcu taşımacılığı yapılan taşıtlarda direksiyon başına geçmesine izin verilmediğini anlatan Anık, "Yaklaşık 1 yıl önce alınan bu kararın ne kadar isabetli ve doğru olduğu, meydana gelen üzücü Özgecan hadisesiyle ortaya çıktı. Söz konusu olayın failinin uyuşturucu bağımlısı olduğu söyleniyor. Sürdürdüğümüz uygulamada böyle bir olumsuz durum varsa ortaya çıkıtığından şoförlük belgesini alamıyor, direksiyona oturamıyor" diye konuştu.

Uyuşturucu kullananların direksiyon başına geçmesi önlendi

Anık, idrar örneği alınarak yapılan uyuşturucu testi sonucunda bugüne kadar yaklaşık 50-60 kişide yasaklı etken madde tespit edildiğini belirtti. İleri testlerde bunlardan bazılarının dönemsel olarak ilaç kullanıma bağlı olduğunun anlaşıldığını dile getiren Anık, uyuşturucu kullandığı kesin olarak belirlenen 25 civarında kişiye ise "şoförlük belgesi" verilmeyerek ticari araçlarda direksiyon başına geçmesinin önlendiğini kaydetti.

Uygulamanın Türkiye'de başka bir örneği olmadığını ifade eden Anık, bu açıdan önemli bir örnek oluşturduğunu ve yaygınlaşması gerektiğini söyledi.