'Bu Karar Esed’i Güçlendirir'

'Bu Karar Esed’i Güçlendirir'

Esed rejimi BM'nin Halep'te bombardımanın 6 hafta durması önerisini kabul etti ancak Halep Askeri Meclis Başkanı 'Esed zaman kazanmaya çalışıyor, bu karar bizi bağlamaz' dedi.

Çatışmaların şiddetlendiği Suriye’nin Halep kentine yönelik BM Suriye Özel Temsilcisi StAffan De Mistura tarafından 6 haftalık hava bombardımanlarına ara verme önerisi Beşşar Esed tarafından kabul edildi.

Hava bombardımanlarına ara verme kararının açıklanmasından hemen sonra Al Jazeraa Türk’ün ulaştığı Halep Askeri Meclis Başkanı General Zahir Sakit, "Son iki gündür havadan ve karadan olağanüstü bir saldırı altındayız. Batı başkentlerinde bizimle ilgili karar alanlar burada ne olup bittiğini bilmiyorlar. Esed sadece zaman kazanmaya ve uyumlu lider görüntüsü çizmeye çalışıyor. Ama onun silahlı birlikleri Suriye’de şehirleri bombalamaya ve sivlleri öldürmeye devam ediyor" dedi.

'Bu karar Esed’i güçlendirir'

Halep Askeri Meclis Başkanı'na göre bu kararın uygulanması Esed’in daha da güçlenmesini sağlayacak.
"İlan edilen karara dışarıdan bakılınca bizim için makul gibi gözükmekte. Oysa şayet biz Esed’e saldırmaya Halep’te ara verecek olursak rejim güçlerini buradan çekerek Hama, Dera, Şam gibi çatışma bölgelerinde bizim birliklerimize karşı daha güçlü saldıracaktır."

'Hiç bir güvence yok'

Saldırmazlık kararının hiç bir uluslararası güvence getirmediğine dikkat çeken General Zahir Sakit konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bizim zaten hava gücümüz yok. Elimizde uzun menzilli silahlarında bulunmadığı bilinmekte. Ağır tahribat yapan silahlar Esed’in elinde. Biz bu vebenzeri girişimlerin bir tuzak olduğuna inanıyoruz. Ortada uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmeyen ve uyulmaması halinde de hiç bir yaptırımın olmadığı bir karar var. Biz Esed’e güvenmiyoruz. Şayet Suriye’nin tümünü kuşatacak mahiyette hava saldırılarını durdurma kararı alınırsa ozaman bizimde bakış açımız değişebilir."

Mellah köyü muhaliflerde

Ridyen, Başköy ve Harededniyen köylerinde çatışmalar şiddetli bir şekilde sürerken muhalifler Halep’i kuşatma hattında yer alan ve Esed güçleri tarafından kontrol edilen Mellah köyüne saldırdı.

Köy, akşam saatlerinde tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. Muhalifler, köyde 100'den fazla Esed askerini öldürdüklerini, aralarında üst düzey subayların da bulunduğu 14 askeri de esir aldıklarını duyurdu.
,EL CEZİRE TÜRKİYE