BTK ile Twitter arasında kırmızı hat

BTK ile Twitter arasında kırmızı hat

Kısa süre önce büyük sorunların yaşandığı Twitter ile yeni bir dönem başlıyor. BTK ve Twitter, içerik takibi için ‘kırmızı hat’ oluşturacak. Kırmızı hatla 24 saat kesintisiz iletişim kurulacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Twitter arasındaki görüşmeler sürüyor. Daha önce Ankara ve Dublin'de bir araya gelen taraflar, belli aralıklarla görüşmeleri sürdürme kararı aldı. İlk görüşmede 'ortak iletişim mekanizması' kurulması kararı alınmış ve Dublin'de de bu karar masaya yatırılmıştı. Kısa süre önce ise BTK yöneticileri ile Twitter yöneticilerinin 'ortak iletişim mekanizması' kapsamında yeni bir formül geliştirdikleri ortaya çıktı.

BTK ve Twitter arasındaki iletişimi hızlandırmak için geliştirilen formülün adı her iki taraf arasında 'kırmızı hat' olarak ifade ediliyor. Telefon hattı üzerinden güvenli bir şekilde oluşturulacak olan hat ile BTK ve Twitter doğrudan iletişim kuracak. Hat acil durumlarda kullanılacak ve 24 saat boyunca her iki taraf da bu hat üzerinden cevap vermek zorunda olacak.

17 Aralık darbe girişiminin ardından özel hayatın gizliliğinin ve kişisel hakların ihlal edildiği, ulusal güvenliği tehdit eden içeriklerin paylaşıldığı yer haline gelen Twitter, mahkeme kararlarını uygulamadığı için Türkiye'de erişime kapatılmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile yeniden erişime açılan Twitter, BTK yöneticileri ile masaya oturduktan sonra mahkeme kararlarını uygulamaya başladı. Yetkililer Twitter'ın mahkeme kararlarını uygulamasından memnunken, kararların geç uygulanmasından ise rahatsız. Kırmızı hat formülü ile de Twitter'ın da Facebook gibi kısa süre içinde harekete geçmesi ve acil olarak müdahale edilmesi gereken içerikleri engellemesi amaçlanıyor. BTK, Twitter'da engellenen içerikle ilgili karar çıkartmak için yinede mahkemeye başvuracak. Eğer mahkeme engellenen içerik için onay vermezse, Twitter engellediği içeriği yeniden erişime açacak.