BP, yaptırıma rağmen Rus petrol deviyle anlaştı

BP, yaptırıma rağmen Rus petrol deviyle anlaştı

İngiliz petrol şirketi BP, Rus petrol şirketi Rosneft'in şefine karşı ABD tarafından yaptırım uygulanmasına rağmen Rosneft'le anlaşma yaptı

Batının Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladığı Mart ayından bu yana Rus petrol devi Rosneft, ilk defa büyük bir ticari anlaşmaya imza attı. AB, Rusya'ya karşı gaz ve petrolü de kapsayacak daha sert yaptırımlara hazırlanırken, İngiliz petrol devi BP, Rus devlet holgingi Rosneft'le milyarlık bir anlaşma yaptı.
Her iki petrol holdingi, Volga-Ural bölgesindeki petrol kaynaklarını birlikte değerlendirmek istiyor. Anlaşmaya göre petrol üretiminin yüzde 51'ine Rosneft, yüzde 49'una da BP ortak oluyor. BP, petrol çıkarma çalışmalarına katkı için 300 milyon Dolar mali yatırım yapacak.
BP ile Rosneft arasındaki anlaşma Sankt Petersburg'da yapılan ekonomi forumu sırasında Rostneft Genel Müdürü Igor Setschin tarafından imzalandı. Setschin, Putin'in en yakın adamlarından birisi ve ABD'nin Nisan ayında Rusya'ya karşı kararlaştırdığı yaptırımlar kapsamında adı geçenler arasında yeralıyor. BP tarafından yapılan açıklamada iki holding arasındaki anlaşmanın yaptırımlar kapsamında yeralmadığı bildirildi.
Ancak buna rağmen gerginliğin devam ettiği şu günlerde BP'nin Rosneft'le yaptığı ticari anlaşma bir problem olarak görülüyor. Son olarak ABD Devlet Başkanı Barak Obama ile Almanya Federal Başbakanı Angela Merkel'in Waşington'da yaptığı görüşme sonrasında, iki lider Putin'e karşı daha sert yaptırım kararları alınacağını, bunun için Ukrayna'da dün yapılan seçim sonuçlarını Putin'in kabul edip etmeyeceğinin bekleneceğini bildirmişti. Sankt Petersburg'ta yapılan ekonomi forumunda Putin, Kırım işgalinden dolayı alınan yaptırım kararlarının Rus ekonomisine zarar verdiğini kabul etti.