Bozdağ'dan HSYK'ya sert tepki

Bozdağ'dan HSYK'ya sert tepki

Adalet Bakanı Bozdağ, "HSYK'nın açıklaması, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da Anayasanın açık ihlalidir" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HSYK'nın yaptığı açıklama için, "bilgim ve onayım olmadan böyle bir açıklama yapılması üzüntüyle karşılanmıştır" dedi. Bozdağ, "HSYK'nın kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yok" dedi.
 
Aynı zamanda HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı açıklama şöyle;
 
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 26 Aralık 2013 günü kamuoyuna yapılan duyuruyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur.
 
Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak 4.5 yıl başarıyla görev yapmış Sayın Sadullah Ergin'in görevdeki son günütoplantı yapılıp karar alınması, yeni Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak şahsımın göreve başladığı ilk gün ise bilgim ve onayım olmadan böyle bir açıklama yapılması üzüntüyle karşılanmıştır.
 
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 6 ncı maddesinde, Kurulu yönetme ve temsil etme Kurul Başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Anılan Kanunun 7 nci maddesinde Genel Kurulun görevleri belirlenmiş olup, bu görevler arasında kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yer almamaktadır. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz ilkesine aykırı olarak Genel Kurul, Kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir.
 
Anayasanın 'Mahkemelerin bağımsızlığı' başlıklı 138 inci maddesinde, 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.' hükmü yer almaktadır. 21 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da dava açılmıştır. Temel ilkesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetmek olanKurulun, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğinin; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleriyle Anayasa vekanunlara açıkça aykırı olduğu yönünde kesin kanaat içeren bir açıklama yapması, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu açıklama, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da, Anayasanın 138 inci maddesinin açık ihlalidir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.