Böyle Olur CHP'nin Cumhurbaşkanı Kriteri: Laik...

Böyle Olur CHP'nin Cumhurbaşkanı Kriteri: Laik...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "Demokrasiye, özgürlüklere, insan haklarına, kadın erkek eşitliğine...

HP'li Faruk Loğoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran'da Almanya Essen'de yapacağı toplantıya değinerek, "Biz bu toplantıya büyük buluşma adını verdik"dedi.


KILIÇDAROĞLU ALMANYA YOLCUSU

Toplantının kapalı bir salonda yapılacağını ifade eden Loğoğlu, şöyle dedi:

"Bu ilk toplantıdır. Cumhurbaşkanlığı seçimi ortamına girildiği bir dönemde yapılan ilk toplantıdır. CHP Genel Başkanı'nı takvimi yani buradaki takvimi Avrupa'daki koşullar elverdiği ölçüde başka noktalara da götürmek isteyeceğiz. Ama kesinleşmiş toplantı henüz yok. 7 Haziran'da büyük buluşmada biz bu toplantının Türkiye'yi aydınlığa götürecek özellikle doğru cumhurbaşkanını seçmek konusunda CHP, nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor, o konuda görüşlerini Avrupa'daki vatandaşlarımızla ve seçmenlerimizle paylaşacak. Yurt dışında 2.8 milyona yakın seçmenimiz var. Bunlar yaklaşık 55-56 ülkede oy kullanacaklar. Türkiye'deki toplam seçmen sayısının neredeyse yüzde 6'sına tekabül eden bir potansiyel oluşturuyor yurt dışındaki 2.8 milyon seçmen. O bakımdan cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini doğrudan etkileyecek bir potansiyele sahip yurt dışı seçmenlerinin oyu."

CHP, KUZEY IRAK PETROLLERİ İÇİN ARAŞTIRMA İSTEYECEK

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden uluslar arası piyasaya sürüldüğünü ifade eden Loğoğlu,"Bağdat hükümetinin, merkezi hükümetin Türkiye Cumhuriyetinin kuzeydeki bölgesel yönetimle bu anlaşmalara hukuken ve siyaseten her açıdan itirazları var, bunu yapamazsınız diyor. Komşunun itirazlarını dikkate almadan böyle bir işe giriştiğin zaman çok yanlış bir iş yapıyorsun demektir, bunu Meclis'e bugün, yarın sunacağımız bir araştırma önergesiyle ayrıca gündeme getireceğiz" dedi.

AVRUPA PARLAMENTOSUNDAKİ SEÇİMLER

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan seçimlere işaret eden Loğoğlu, "Burada aşırı sağcı, ırkçı partilerin yükselişte olduğunu görüyoruz. Bu kaygı verici bir gelişme" diye konuştu.

"BEN DE MERAK EDİYORUM"

Bir basın mensubunun, "Mansur Yavaş cumhurbaşkanı kim istemez ki dedi, bir anlamda yeşil ışık yaktı, CHP'de son durum ne merak ediyoruz" sorusuna Loğoğlu, "Ben de merak ediyorum. Cumhurbaşkanı tabii öyle bir makam, her Türk vatandaşının da hakkıdır, yüce bir makamdır, o bakımdan bu makama talip olan herkesin açıklanan veya başka ortamlarda söylenen sözlerini ben anlayışla karşılıyorum, partimizde bu çalışmalar devam ediyor. Henüz belirlenmiş bir isim olduğunu zannetmiyorum. Çünkü biz ülkeye öncelikle nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz; demokrasiye, özgürlüklere, insan haklarına, kadın erkek eşitliğine, laikliğe, cumhuriyetin temel ilkelerine, kurucu ilkelerine sahip çıkan birikimli yaşam tarzıyla bizi içeride ve dışarıda temsil edecek bir aday arıyoruz"dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "farkına varmayacaklar" dediğini ifade eden Loğoğlu, "O sonuç ortaya çıktığında ve kendisi bu sonucun farkına vardığında çok şaşıracaklar" dedi.