'Bosna Kasabı' Suçlu Bulundu

'Bosna Kasabı' Suçlu Bulundu

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Radovan Karadzic'i suçlu buldu.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic suçlu bulundu.

Bosna'daki savaşın (1992-1995) ardından uzun yıllar Dragan Dabic sahte kimliğiyle hayatına devam eden Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmıştı.

BM savaş suçları mahkemesi, 1990 yıllarda Bosna iç savaşının Sırp lideri Radovan Karadzic'in, Bosna'nın çeşitli bölgelerinde “insanlığa karşı suç işlemekten suçlu” bulunduğunu açıkladı.

Karadzic hakkında 2 soykırım, 5 insanlığa karşı suç işleme ve 4 adet de savaş hukukunu ihlal etme dosyası bulunuyordu.
Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Karadzic'in Bosna'da soykırım işlediğine dair herhangi bir delil bulunmadığı kararına vardı.

Duruşma hakimi O-Ghon Kwon, Bosna savaşı sırasında Sırpların Bosnalı Müslüman ve Hırvatlara karşı işlediği çok sayıda suç var ancak Karadzic “soykırım işlemekten suçlu bulunmamıştır” dedi.

Kwon, Karadzic'in cinayet, katliam ve zorla yer değiştirme gibi insanlığa karşı işlenmiş suçlardan suçlu bulunduğunu açıkladı.
Karadzic'in dosyasında bulunan Srebrenitsa katliamı ile ilgili başlık ise henüz değerlendirmeye alınmadı.